Nestali zagorski milijarder vratio se kući nakon dvije godine

Nestali zagorski milijarder vratio se kući nakon dvije godine

Foto: Pixsell/Matija Topolovec

PRVI zagorski milijarder Božidar Gorup vratio se kući nakon dvije godine potrage.

Indexu je ovu informaciju potvrdila Policijska uprava Krapinsko-zagorska. Kako doznajemo, danas su iz policije dobili nalog da se Gorupovo ime makne iz Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Nije poznato gdje je obitavao posljednje dvije godine.

Mislili da je otišao na Svjetsko prvenstvo

Božidar Gorup otišao je od kuće 19. siječnja 2015. godine, a od tada mu se gubio svaki trag. Njegova obitelj prijavila je nestanak 2. veljače. Prvo su mislili da je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar, ali od tada se nije pojavljivao.

U medijima se provlačilo da je Gorup 25. siječnja kupio avionsku kartu na beogradskom aerodromu.

Nagađalo se da je poduzetnik na jednom tropskom otočju, ali policija službeno ništa nije potvrđivala.

Osim Gorupove obitelji, njegov povratak očekivali su brojni dužnici koji od njegovih tvrtki potražuju novac.

Uzgajanje junadi i proizvodnja biodizela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božidar Gorup s mlađim bratom Damirom započeo je posao prije dvadeset godina. Kako ljudima na selu u obradi zemlje trebaju umjetna gnojiva, zaštitna sredstva i sjeme, započeo je obiteljski posao u tom smjeru, javlja Zagorje.com. Otvorio je malu poljoprivrednu trgovinu i ljekarnu te unajmio dostavno vozilo.

U 2011. godini prihodi njegove tvrtke narasli su na 820 milijuna kuna, a na kraju 2012. godine tvrtka je ostvarila milijardu kuna konsolidiranih prihoda.

Nakon toga, smjer njegovog poslovnog razvoja i rasta bila je poljoprivredna proizvodnja hrane i trgovina.

Milijunska ulaganja

"U eri potrošačkog ludila i velikih poslovnih brojki, izbijanjem svjetske gospodarske krize, pokazalo se da je neatraktivni posao kojim se mi bavimo dugoročno održiv i stabilan. I to je bio razlog našeg uspjeha i rasta u posljednjih 6 kriznih godina, kada smo s 400 milijuna prihoda (na kraju 2007.), s 20-postotnim rastom svake godine, 2011. narasli na 820 milijuna kuna i, na kraju 2012., prekoračili tu magičnu crtu od milijardu kuna konsolidiranih prihoda", otkrio je formulu poslovnog uspjeha svoje tvrtke za Zagorje.com.

Gorup je 2014. izjavio kako u nadolazeće tri godine u planu ima okončanje investicije koju su započeli i u koju ukupno planira uložiti 70 milijuna eura.

Tri cilja

"Trenutno integriramo poljoprivrednu proizvodnju na 100.000 ha obradivog zemljišta za koje isporučujemo repromaterijal. Na 55.000 ha sijemo kukuruz, a na 45.000 ha ostale kulture, pšenicu, ječam, soju, suncokret i uljanu repicu. U 2012. godini otkupili smo 150.000 ha uljarica i žitarice, ali je naš potencijal na 100.000 ha urod od oko 500 tisuća tona, što znači da imamo izuzetan potencijal rasta za još 700 milijuna kuna na osnovi mogućeg otkupa razlike od 350 tisuća tona poljoprivrednih proizvoda", pričao je prije 4 godine i dodao da mu je tvrtka spremna suočiti se s europskom konkurencijom.

Tada je otkrio kako tvrtka Gorup ima tri cilja; prvi je dobivanje poticaja iz EU-a, drugi je iskorištavanje postojećih vlastitih resursa, a treći je iskorištavanje bioplina.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Božidara Gorupa, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Božidar Gorup.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara