"Gotovina bio žrtva zakulisnih igara političkih neistomišljenika u Francuskoj"

"Gotovina bio žrtva zakulisnih igara političkih neistomišljenika u Francuskoj"

ODVJETNICI generala Ante Gotovine Raspravnom su vijeću Haškog suda uputili podnesak u kojem od Suda traže da se iz odgovora haške tužiteljice Carle Del Ponte na njihov zahtjev da se Gotovina pusti na slobodu, izuzme tzv. francuski dosje.

Podsjetimo, tužiteljstvo se, između ostalog, na 184 stranice dugom spisu u kojemu je obrazložilo svoje stajalište, poziva i na Gotovinine prijašnje bjegove, te prilaže preslike lažnih putovnica s pomoću kojih je Gotovina četiri godine prije uhićenja bježao od haškog suda, a podsjeća i na dopisivanje s hrvatskom Vladom tijekom njegova bijega i dvije presude francuskih sudova kojima je 90-ih godina osuđen u odsutnosti za pokušaje iznude i otmicu na dvije godine zatvora.

U podnesku od 130 strana obrana dokazuje da je Gotovina, kako navode njegovi odvjetnici, "zapravo bio žrtva zakulisnih igara političkih neistomišljenika u Francuskoj nakon pobjede Mitterandovih socijalista koji su progonili i lažno optuživali degoliste, u čijem se krugu tada kretao i Ante Gotovina".

U nedavnom razgovoru za Index, odvjetnik Ante Gotovine, Luka Mišetić, kazao je kako je Carla del Ponte "pokazala koliko je licemjerna" ocijenivši da garancija hrvatske vlade za privremeno puštanje Gotovine na slobodu do početka suđenja nije dostatna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da Francuska nikada nije tražila Gotovinu niti je ikada za njime izdala tjeralicu. Francuzi, uostalom, znaju da se on danas nalazi u Haagu, a niti jednom ga nisu potražili niti poslali bilo kakav službeni dokument vezan za njega. Francuska je odustala od tih optužbi, a imamo i dokument iz kojega je vidljivo zašto su odustali. Činjenica je da del Ponte nije uz te dokumente priložila i izjave svjedoka, čime je prekršila pravila Tribunala", kazao je tada Mišetić vezano za dio argumenata haškog Tužiteljstva koji se odnose na Francusku.

Mišetić je također kazao i kako smatra da je Tužiteljstvo, prilažući preslike dviju putovnica, jednu na ime Kristijana Horvata, a drugu na ime Stjepana Senečića, a za koje tvrdi da ih je Gotovina koristio kako bi bježao od izručenja, svjesno prekršilo pravila haškog suda.

"Oni su, naime, te lažirane putovnice priložili bez da su doveli bilo kakve svjedoke koji bi potvrdili autentičnost tih dokumenata, kao i njihov sadržaj", kazao je Mišetić.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara