"Gotovina nije uhićen zbog straha od državnog udara"

PREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić tvrdi da se Ivica Račan nije usudio uhititi odbjeglog generala Antu Gotovinu zbog straha od državnog udara. Navodno su postojale su odbiljne prijetnje da će se ugroziti država i institucije sustava.

Pusić smatra da je za današnju situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska kriva i sadašnja i bivša Vlada, ali je za vrijeme Račanove vlade bilo teže jer se tada demonstriralo protiv suradnje s Haagom te prijetilo smaknućima. Na upit novinara Jutarnjeg lista je li to opravdanje za Gotovinin bijeg u vrijeme Račanove vlade, a u kojoj je participirao i HNS, Pusić odgovara da to nije opravdanje, nego objašnjenje situacije.

Tada je postojala destruktivna oporba, a Sanader sada ima opoziciju koja podupire suradnju s Haagom, tvrdi predsjednica HNS-a. Svatko tko vodi državu, kaže Pusić, pa tako i Račan računao je na mogućnost javnih nereda i puča, te bi bilo neodgovorno od njega da nije tako razmišljao. Dodaje da je vodio računa o prijetnjama, ali i o tome da se ispoštuje međunarodna obveza suradnje sa Sudom u Den Haagu.

Priznala je da je tadašnju vladajuću koaliciju iznenadio brzi Gotovinin nestanak. On nije odmah uhićen iz straha od državnog udara, tvrdi predsjednica HNS-a. Račan je o tome vodio računa, a ona je smatrala da treba postupati prema zakonu, jer je to bilo u državnom interesu pa se ta kriza mogla preproditi. Većina u koaliciji, kao i Račan, procijenila je da je velika opasnost od destabiliziranja države te da treba ići oprezno, kaže Pusić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić tvrdi da nije imala pojma da će Gotovina pobjeći, a nije joj poznato je li to itko znao. Smatra da tadašnja Vlada nije napravila ništa loše što se tiče približavanja Uniji, ali da nije napravila sve što se moglo da bi se prže pristupilo EU.

"Na terenu imamo HDZ i koaliciju, nemamo Thomasa Jeffersona. Za sada. Imamo samo te dvije mogućnosti. Od te dvije, kolicijska vlada praktički u svim točkama ima komparativne prednosti u odnosu na HDZ-ovu vladu.“ – rekla je Pusić.

Ako Hrvatska do lipnja ne dobije datum pregovora, Pusić smatra da će to biti kraj sadašnje Vlade, čija je erozija već nastupila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara