Gotovina se nije predao, ali je znao "da su mu za petama"

"NISAM se predao, pao sam, uhapsili su me, ali zaboravimo sad to" - rekao je Ante Gotovina osobi iz njegovog bliskog kruga suradnika koja je ovu izjavu prenijela Jutarnjem listu. Anonimni izvor ustvrdio je kako je Gotovina još po dolasku na Tenerife shvatio "da su mu za petama" i da "više nema gdje".

Gotovina je špekulacije o dobrovoljnoj predaji demantirao nekoliko dana nakon uhićenja koje se zbilo 7. prosinca, te je, kako tvrdi izvor blizak generalu, u posljednje četiri i pol godine bio dobro upoznat s događajima koji su se odvijali.

Ante Gotovina, piše Jutarnji list, bio je spreman na uhićenje i zato je u hotelu Bitacora upotrijebio lažnu putovnicu na ime Kristijan Horvat, iako je kod sebe imao drugu, hrvatskoj policiji nepoznatu, na ime Stjepan Seničić.

Dokaz da je general očekivao uhićenje jest i činjenica da kod sebe nije imao nikakvo oružje, a ovu tvrdnju potkrepljuju i informacije kako u njegovom laptopu navodno nije pronađen nikakav materijal koji bi mogao otkriti podatke o pomagačima tijekom bijega ili neke druge "operativno zanimljive" detalje. Laptop je navodno otkrio tek koje je Internet stranice Gotovina posjećivao tijekom bijega, piše list.

Spomenimo da je, prema napisima koji se ovih dana mogu pročitati u hrvatskim medijima, Gotovinina lokacija prvi puta otkrivena nakon što se general s prijateljevog mobitela javio supruzi Dunji. Hrvatski su obavještajci, koji su pratili Dunju Zloić-Gotovina, navodno presreli telefonski poziv ali prvi put nisu uspjeli otkriti poziciju s koje je poziv došao.

Koban je navodno bio drugi poziv koji je uslijedio nekoliko minuta nakon prvog. Obavještajci su tada bili spremni, te su prisluškujući i snimajući razgovor uspjeli otkriti kako poziv dolazi iz Španjolske. Sve se ovo zbivalo prije 30. rujna ove godine, kada je Carla del Ponte došla u Zagreb gdje joj je puštena snimka razgovora Gotivine i njegove supruge.

Del Ponte je tada iz Zagreba otišla naizgled nezadovoljna, ali s Gotovinom "na nišanu". Početkom listopada pozitivno je ocijenila hrvatsku suradnju s haškim tužiteljstvom iako nije otkrila radi čega je to učinila, no danas se sa sigurnošću može zaključiti kako je pratila Gotovinu i čekala strateški trenutak kada će ga uhititi.

To je učinjeno 7. prosinca navečer, a idućeg jutra Del Ponte je u Beogradu slavodobitno objavila vijest o uhićenju, dovodeći Srbe u vrlo neugodan položaj zbog neriješenog pitanja uhićenja haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvoru Jutarnjeg lista, Gotovina je s nekim ljudima iz kruga svojih suradnika komunicirao putem pisama na kojim nije bilo pečata niti adrese pošiljatelja, pa je tako jedna osoba, posljednji put u kolovozu ove godine, od Gotovine dobivala pisma u poštanski sandučić.

List ne navodi o kolikom se broju pisama radi, niti bilo kakve detalje oko ovakve vrste komunikacije između Gotovine i nepoznatog primatelja pisama. Međutim, ovaj podatak bi mogao biti zanimljiv tajnim službama koje nakon generalovog uhićenja, i unatoč najavi premijera Sanadera o zaključenju "Akcijskog plana", tragaju za pomagačima u bijegu pred Međunarodnim sudom.

Iako je u Hrvatskoj malo tko voljan otkriti identitet osoba koje su tijekom posljednje četiri i pol godine pomagale Gotovini, realno je očekivati da će međunarodne institucije kojima državna politika teži (NATO, EU), povremeno izvlačiti pitanje pomagača i tražiti kažnjavanje odgovornih.

Doduše, Hrvatskoj je NATO pakt manje-više osiguran jer Hrvatska vojska već godinama zadovoljava standarde potrebne za sudjelovanje u mirovnim misijama, te je, iako joj je oprema ispod razine najjačih zemalja sjeverno-atlantskog saveza, zbog bogatog ratnog iskustva poželjan partner u misijama međunarodnih snaga u Afganistanu i Iraku, ali i drugdje po svijetu.

Što se tiče ulasku u EU, screening hrvatskih zakona u punom je jeku i domaćim političarima tek predstoji nemilosrdna borba prilagodbe hrvatskih zakona s onima koji važe u Uniji. Poznato je da su sve zemlje, kandidatkinje za EU, prije ulaska prošle kroz "bolne" političke promjene koje očekuju i Hrvatsku.

Hoće li tu "bol" na poseban način osjetiti i Gotovinini pomagači pokazat će vrijeme koje je pred nama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara