Gotovina u pritvoru Haškog suda, Vlada još uvijek nije kontaktirala njegove odvjetnike i obitelj

JEDAN od odvjetnika generala Ante Gotovine, Marin Ivanović, ustvrdio je da je iznenađen činjenicom da Vlada RH ni tri dana nakon Gotovininog uhićenja nije kontaktirala njegove odvjetnike i obitelj.

"Važno je kako će Vlada postupiti i hoće li dopustiti da se dokumenti dostave ili ne, usprkos sudskoj odluci koja joj nalaže da obrani stavi na raspolaganje sve dokumente. Ima dokumenata za koje znamo da postoje, a nisu nam dostavljeni. To je jedno od pitanja koje treba riješiti Vlada RH." - izjavio je Ivanović u razgovoru za Media Servis.
 
"Na moje veliko iznenađenje nitko iz Vlade nije se javio ni obitelji, ni braniteljima generala Gotovine." - kazao je Ivanović, dodavši da s Gotovinom neće moći odmah stupiti u kontakt zbog propisa Haaškog suda, nego tek prvi radni dan, u ponedjeljak.

>>> Tema: Uhićen Ante Gotovina

Najnovije vijesti:

>>> Gotovina zamolio medije da mu ne uznemiravaju obitelj
>>>ICTY službeno potvrdio dolazak Gotovine u pritvor
>>>Škare-Ožbolt: I u ratu je bilo onih koji su vikali po ulicama dok su zemlju branili drugi
>>> BBC: Od egzotičnog plaćenika do nacionalnog heroja

General Ante Gotovina prepraćen je nekoliko minuta iza 14 sati u pritvor u Scheveningenu, gdje ga je nizozemska policija predala Međunarodnoj policiji UN-a koja upravlja pritvorom u kojem se trenutačno nalazi 48 optuženika Haškog suda.

ICTY je oko 16h i službeno potvrdio dolazak Gotovine u pritvor.

Nakon što je stupio na teritorij Nizozemske, predstavnici ICTY-a su Gotovinu upoznali s optužbama protiv njega i njegovim pravima, uzeli mu stvari ako ih je imao, nakon toga ga je uhitila nizozemska Kraljevska policija Marchusse te je u 14 sati i nekoliko minuta prepraćen u pritvor UN-a u Scheveningenu.

Nakon preuzimanja uslijedila će standardna procedura prihvata optuženika, koja uključuje fotografiranje, uzimanje otisaka prstiju, evidentiranje identiteta, datuma podizanja optužnice i naloga za uhićenje, ime pravnog zastupnika i drugo. Nakon toga sačinjen je inventar novca, dragocjenosti i odjeće koje ima kod sebe, Gotovina je liječnički pregledan i smješten u zasebnu ćeliju. Prema propisima u pritvoru, Gotovina je upoznat s informacijama o pravnom, diplomatskom i konzularnom zastupanju koje mu stoji na raspolaganju.

Novi pritvorenik potom može o svom boravištu obavijestiti obitelj, pravnog zastupnika i diplomatskog predstavnika svoje zemlje.U proceduri prihvata uobičajen je i razgovor novog pritvorenika s upraviteljem pritvora Timothyem McFaddenom.


Kombi s zatamnjenim staklima u Scheveningenu


Kombi u kojem je Gotovina ulazi u pritvor

Oko pritvora policija je jutros postavila ogradu kako bi onemogućila brojnim novinarima prilaz glavnom ulazu.

General Gotovina odveden je u subotu ujutro u 8 sati iz madridskog zatvora Soto de Real i prepraćen u zračnu bazu Getafe, u južnom predgrađu Madrida, te je španjolskim vojnim zrakoplovom prebačen u Nizozemsku. Zrakoplov je poletio u 9.25 sati, a u zračnu luku u Rotterdamu sletio u 13,20 sati. U zrakoplovu su se s Gotovinom nalazili i španjolski agenti Interpola.


Odlazak prema zrakoplovu u zračnoj bazi Getafe

Prvo pojavljivanje generala Gotovine pred sudom, radi izjašnjavanja o krivnji prema točkama optužnice, bit će u ponedjeljak u 12,45 sati objavio je Tribunal. U slučaju da se ne želi izjasniti na prvom pojavljivanju, pravila ICTY-a omogućuju optuženom dodatno izjašnjavanje u roku od 30 dana.

U Haag će stići i Gotovinin peteročlani odvjetnički tim, na čijem je čelu Luka Mišetić. Marin Ivanović iz Zagreba bi trebao stići u subotu, a Luka Mišetić iz Chicaga u nedjelju ili ponedjeljak. Njih dvojica su od ranije registrirani u Tajništvu ICTY-a kao branitelji u drugim predmetima što će pojednostaviti njihovo angažiranje u generalovoj obrani i omogućiti da budu s njim u sudnici na prvom pojavljivanju.

Očekuje sa da će odvjetnici Mišetić i Ivanović tijekom današnjeg dana i u nedjelju posjetiti Gotovinu u pritvoru ICTY-a.

Gotovina će pristati na razgovor s haškim istražiteljima kada se nađe u pritvoru Haškog suda, ali se mora pripremiti za taj razgovor, kazao je u petak odvjetnik Ivanović.

Gotovina je optužen u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine, koje su snage pod njegovim zapovjedništvom navodno počinile tijekom i nakon operacije Oluja od kolovoza do studenog 1995. na širem području Knina.

Gotovina: Jednog dana su me morali naći

Devet policajaca okružilo je stol u restoranu hotela Bitacora na Tenerifima za kojim su dva gosta dovršavala bocu vina Marques de Caceres, piše u subotu španjolski dnevnik El pais.

"Ante Gotovina?", upitali su. "Da, ja sam", odgovorio je hrvatski general "pred iznenađujućim pogledom australskog prijatelja s kojim je večerao", piše dnevnik. Hrvatski mediji pišu da se radi se o Jozi Grgiću Jablanu, bivšem hrvatskom emigrantu koji se prije deset godina iz Australije vratio u domovinu. Grgić je navodno bivši partner Dunje Zloić-Gotovina, a povezivalo ih je članstvo u upravi jedne zadarske tvrke.

General Gotovina, koji savršeno razumije španjolski, a i ne govori ga loše, pogledao je tada u malu video kameru koju je jedan od agenata nosio u ruci. Gotovo s osmijehom, kazao je: "Jednog dana su me morali naći". Položio je potom ruke na leđa, gdje su mu ih stavili u lisice, i upitao može li uzeti sako.

Gotovina to nije znao, ali je dan prije uhićenja bio intenzivno praćen. Tri policijska agenta smjestila su se u istom hotelu kako bi nadzirali sve njegove pokrete i, posebno, otkrili ima li pratnju i je li naoružan. Tri policajca bila su među gostima koji su u restoranu sjedili najbliže Gotovini i Grgiću.

Agenti koji su uhitili Gotovinu primijetili su kod generala izvjesno olakšanje zbog uhićenja, tvrdi El Pais.

Podatak o njegovu ranijem boravku na Kanarima poznat je zahvaljujući suradnji s hrvatskim vlastima unazad nekoliko mjeseci. One su pratile telefonske pozive koje je Gotovina upućivao svojoj supruzi i jednom prijatelju, kao i Hrvoju Petraču uhićenom u kolovozu u Grčkoj, koji je navodno financirao generalov bijeg, piše španjolski list.

Kako se dalje dodaje u tekstu, ključni trenutak uhićenja bio je obrazac koji je ispunio prilikom prijave u hotelu Bitacora. Prijavio se s putovnicom na ime Kristijana Horvata u kojoj su se nalazili originalan datum i mjesto rođenja (Pašman, 12. listopada 1955.).

Gotovina je uz sebe u trenutku uhićenja imao 24 novčanice od 500 eura (12.000 ukupno), vrstu novčanice koja se rijetko viđa u svakodnevnom prometu i vrlo cijenjenu među onima koji su primorani putovati s velikim svotama novca koji ne zauzima puno mjesta.

Nadalje El Pais nagađa kako je general vjerojatno vrlo pobožna osoba jer je u sobi u kojoj je boravio u hotelu na Tenerifeu imao "nekoliko krunica i brojne slike Djevice", tvrde izvori bliski istrazi.

Policija se iz te sobe domogla i prenosivog računala koji sada analizira kako bi izvukla sve informacije. Sadržaj laptopa smatra se od vitalne važnosti za rekonstrukciju Gotovininih putovanja i, posebno, saznanja s kim je kontaktirao i tko mu je pomogao.

Gotovina početak suđenja čeka na slobodi?

"Slobodna Dalmacija" u subotu je objavila tekst u kojemu stoji da bi, ostvari li se pismeno očitovanje Carle del Ponte, koje je, navodno, dostavila hrvatskoj Vladi, general Gotovina mogao biti pušten na slobodu do početka suđenja, i to nakon što se u ponedjeljak pred sudskim vijećem Haškog suda izjasni o krivnji za ratne zločine koji mu se stavljaju na teret.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt nije danas htjela komentirati novinske napise da bi Vlada u ponedjeljak mogla aktivirati pismo glavne haške tužiteljice Carle del Ponte upućeno Vladi.

I noćas barikade na zadarskim cestama

Na području tijekom noći bilo je desetak incidenata vezanih uz slučaj uhićenja generala Ante Gotovine. Prema informacijama iz PU zadarske svi su se izgredi dogodili do ponoći.

Već oko 20 sati u Dragama kod Biograda zapaljen je kontejner sa smećem, a nakon toga na prometnici kroz Zemunik Donji zapaljene su četiri gume. Nešto poslije 20 sati srušen je bor preko ceste D8 u Bibinjama kod Zadra. Potom su u Svetom Petru kod Biograda na moru postavljeni betonski stupovi na cestu D8.

Gume su zapaljene i u Pakoštanima, kako u samom mjestu, tako i na državnoj cesti D8.
Iza 22 sata gorjeli su stari drveni pragovi sa željezničke pruge u Bibinjama.

Preko ceste D8 u Turnju postavljeno je stablo na koje je oko 22,30 sati naletio autobus imotskih registracijskih oznaka. Srećom, nije bilo ozlijeđenih, ali je počinjena materijalna šteta na autobusu. U Vrani kod Biograda gorjela je pak olupina starog automobila.

Gume na prometnici su zapaljene i u Sukošanu, a u samom Zadru nešto prije ponoći gorio je plastični kontejner za smeće kao i 13 automobilskih guma.

Nepoznati je počinitelj na državnoj cesti 2 nedaleko od skretanja za selo Rogovac kraj Virovitice sinoć oko 21,30 sati zapalio po jednu traktorsku gumu na svakoj prometnoj traci, a u blizini postavio dvije ploče s natpisom "Vratite nam Gotovinu".


Gotovinina soba bila je zakupljena do petka

Soba 108 u hotelu Bitacora, u kojoj je boravio odbjegli general Ante Gotovina, bila je zakupljena do petka. Sobu je zakupio Jozo Laurie Grgić zvani Jablan, koji je s Gotovinom bio na večeri u trenutku u kojem je uhićen u srijedu navečer, doznaje Jutarnji list.

Kako javljaju španjolske novinske agencije, soba 108, u kojoj je spavao Gotovina, te soba 106, u kojoj je boravio Jablan, bile su zakupljene do petka. Isti izvori navode da je Gotovina u hotelu očekivao dolazak jedne žene, iako se ne navodi o kome se radi.

Gotovina s lažnom putovnicom proputovao pola svijeta

Španjolski ministar unutarnjih poslova Jose Antonio Alonso kazao je u petak da je izručenje hrvatskog generala Ante Gotovine haškom sudu odgođeno zbog "logističkih pitanja" i da će do tog izručenja doći "što to prije bude moguće".

"Izručit ćemo ga ICTY-ju čim to bude moguće. To je povezano s pitanjima logistike i infrastrukture", izjavio je Alonso, koji je čestitao španjolskoj policiji na ovom uhićenju ističući da je to "dobra vijest za međunarodnu demokratsku zajednicu".

Španjolski ministar dodao je da je prema "dvije krivotvorene putovnice", koje je posjedovao, general Gotovina bio u Argentini, Čileu, Rusiji, Kini, Češkoj, Tahitiju i Mauricijusu.

Krivotvorena hrvatska putovnica na ime Kristijan Horvat, koju je Gotovina imao kod sebe kada je u srijedu navečer uhićen na Kanarskim otocima, sadrži žigove ulaska i izlaska iz tih zemalja. Posljednji žig u toj putovnici je s otoka Mauricijus, a datum je 25. studeni, kazao je španjolski ministar.

(Foto: RTL Vijesti)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara