Gotovinini odvjetnici: Transkripti s brijunskih sastanaka su krivotvoreni

Gotovinini odvjetnici: Transkripti s brijunskih sastanaka su krivotvoreni
ODVJETNICI generala Ante Gotovine preuzeli su danas preslike transkripata dvaju brijunskih sastanaka tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i vojnog vrha uoči akcije Oluja, u srpnju 1995.

Odvjetnicima su u Upravi za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima predana preslike transkripata sa sastanaka održanih 17. i 31. srpnja 1995. Prva preslika sadrži 52, a druga 62 stranice.

"Sadržaj preslika transkripata identičan je onome što je proteklih dana objavio tisak i sada smo potpuno uvjereni da je riječ o krivotvorini", kazao je Hini Ivo Farčić, jedan od trojice Gotovininih odvjetnika koji su došli po dokumente u prostorije Uprave za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima u Mesničkoj ulici.

Farčić tvrdi da preslike imaju "činjenične i formalne nedostatke". Smatra da je transkripte netko preinačio, a kao dokaz navodi da na dokumentima nema imena nekih osoba koje su sudjelovale na brijunskim sastancima. Podsjetio je i da su neki sudionici sastanaka u medijima ustvrdili da je riječ o krivotvorini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gotovinini odvjetnici zatražili su i uvid u originalne transkripte i preslušavanje tonskog zapisa sa sastanaka, budući da na oba dokumenta stoji napomena "snimano".

"To smo zatražili kako bi utvrdili je li preslika koju su dobili identična originalu, no u Upravi su nam rekli kako oni nemaju saznanja o originalu i tonskom zapisu", kazao je Farčić. Najavio je da će obrana i pismeno od Ministarstva pravosuđa zatražiti uvid u originalne transkripte i tonski zapis.

Zbog sumnje da su transkripti brijunskih sastanaka krivotvoreni Gotovinin odvjetnički tim podnio je prije dva dana kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

"Od državnog odvjetništva nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, no za to je i prerano", kazao je Farčić, dodavši kako će obrana upoznati tužiteljstvo s preslikama transkripata koje su danas dobili.

Gotovinini odvjetnici te su preslike tražili od lipnja ove godine, a predane su im nakon jučerašnje odluke Vlade o deklasifikaciji, odnosno skidanju oznake državne tajne s tih dokumenata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara