Bivšeg diktatora Marcosa Filipinci će nakon 20 godina pokopati uz sve vojne počasti

Bivšeg diktatora Marcosa Filipinci će nakon 20 godina pokopati uz sve vojne počasti

Foto: FAH

NEKADAŠNJI filipinski diktator Ferdinand Marcos  bit će pokopan uz vojne počasti na središnjem državnom Groblju junaka, objavio je u petak glasnogovornik vojske.

Vojska je dobila zapovijed da se Marcosu osiguraju sve vojne počasti koje dolikuju predsjedniku, rekao je pukovnik Benjamin Hao.

Hao je rekao da je vojska već odredila dužnosnika za protokol koji će se s Marcosovom obitelji dogovoriti o detaljima pokopa.

Zasad nije odlučen datum pokopa, no lokalna izvješća navode da je diktatorov jedini sin, bivši senator Ferdinand Marcos mlađi, kazao da će to vjerojatno biti 18. rujna.

Udruge se bune, ali Duterte je odlučan

Skupine za ljudska prava i žrtve zlostavljanja u doba Marcosove vladavine protive se njegovu pokopu uz počasti, no filipinski predsjednik Rodrigo Duterte rekao je da će se bez obzira na njihovo protivljenje pokop održati.

"Ako i nije junak, bio je vojnik", rekao je Duterte na konferenciji za novinare u četvrtak navečer. "Na Filipinima trebate biti predsjednik ili vojnik (da biste bili pokopani na Groblju junaka)".

"Nitko ovdje ne govori o junacima", dodao je.

Duterte je rekao da će dopustiti da ljudi prosvjeduju koliko dugo žele.    

Marcos je bio predsjednik na Filipinima između 1966. i 1986. nakon čega je svrgnut  te je bio prisiljen  na egzil na Havajima gdje je i umro 1989. godine.

Njegovo je tijelo vraćeno na Filipine i čuva se u primjerenim uvjetima u mauzoleju u gradu Batacu , 470 kilometara od Manile.

Bivši predsjednici protivili su se pokopati ga na Groblju junaka  zbog optužbi za korupciju, kršenje ljudskih prava i zlostavljanja tijekom njegove vladavine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara