Alarmantno upozorenje: "Provjerite brojeve na plinskim bocama!"

Alarmantno upozorenje: "Provjerite brojeve na plinskim bocama!"

Foto: 123rf

IZ društva „Potrošač“  oglasili su se alarmantnim priopćenjem koje je zabrinulo mnoge koje u svojim kućanstvima upotrebljavaju plinske boce. Procjenjuje se da je na našem tržištu više od 10 % plinskih boca kojima je istekao atest, a mnoge nikada nisu atestirane jer su kupljene ilegalno.

O posljedicama koje mogu izazvati neispravne plinske boce bolje je ne razmišljati pa pročitajte upute kako bi na vrijeme spriječili moguće tragedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom kupnje plinskih boca kod ovlaštenih i registriranih trgovaca bitno je provjeriti datum proizvodnje otisnut na vratu boce te datum atestiranja koji ne smije biti stariji od 10 godina, a nalazi se na zaobljenom dijelu tijela boce ispisan bojom. Kupci plinskih boca upozoravaju se da niža cijena može biti i cijena njihova života. Posebno je važno prekontrolirati boce koje se povremeno koriste u vikendicama ili apartmanima a važno je promijeniti regulator bar jednom u pet godina.

I još par praktičnih savjeta koji vam mogu spasiti život. Obavezno se posavjetujte s ovlaštenim trgovcem kako koristiti plinsku bocu. Ako je ne koristite, mora stajati uspravno sa zatvorenim ventilom. Boca ne smije biti izložena toplini i treba je držati dalje od djece. Nakon upotrebe obavezno morate zatvoriti ventil a stručnjaci za korištenje ovog energenta naglašavaju kako je plinsku bocu poželjno prekontrolirati jednom godišnje, koristili je ili ne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara