Studija: Skoro pola hrvatskih srednjoškolaca ne zna bi li se cijepilo protiv HPV-a

Studija: Skoro pola hrvatskih srednjoškolaca ne zna bi li se cijepilo protiv HPV-a
Foto: Epa

GOTOVO polovina srednjoškolaca, i to većinom dječaka, ne zna bi li se cijepila protiv HPV-a, pokazalo je istraživanje HZJZ-a koje u sklopu mRAK kampanje - usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije, po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine iz Udruge CroMSIC.

Među neodlučnima je 54 posto mladića i 43 posto djevojaka, dok je podjednako muških i ženskih sudionika ankete izjavilo da se neće cijepiti. Pritom su neki kao razlog naveli to što su se već cijepili ili opće nepovjerenje u učinkovitost i sigurnost cjepiva.

Dio je to istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na temelju edukativnih radionica koje po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine Udruge CroMSIC u sklopu mRAK kampanje - usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni podaci, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je najbitnija edukacija, odnosno takozvana zdravstvena pismenost, pa moramo raditi na zdravstvenom opismenjavanju populacije.

Cjepivo je učinkovito i sprječava rak

Cjepivo je, kazao je, izuzetno sigurno sa svega nekoliko nuspojava pronađenih godišnje, a s druge strane, učinkovito je i sprječava rak. 

"Dakle, tko se ne bi cijepio protiv raka?! Ako cijepimo svoje dijete u osnovnoj školi, s dvije doze ovog cjepiva zaštitit ćemo ga trajno, kroz čitav život od raka“, rekao je.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković kazala je da svatko tijekom života može oboljeti od karcinoma. "Karcinom je opća epidemija, jedan je od najvećih kočničara produljenja ljudskog života i nedopustivo je da se 40 posto karcinoma koji se mogu prevenirati ne prevenira“, upozorila je.

U istraživanju su sudjelovala 2453 učenika srednjih škola iz Zagreba, Primorsko-goranske i Osječko-baranjske županije. Radionice je održalo 209 studenata edukatora u 40 škola i 215 razreda. Nakon odslušane radionice, znatno više djevojaka je izrazilo namjeru cijepljenja protiv HPV-a.

Kroz radionice budući liječnici educiraju mlade srednjoškolce o nastanku i negativnim posljedicama HPV-a, kao i o besplatnom cjepivu za sve učenike 8. razreda tijekom cijele godine, te srednjoškolaca do 21. srpnja 2020.

Kampanja "Budi mRAK"

Udruga CroMSIC već niz godina provodi javnozdravstveno-edukativni projekt mRAK, kojem je cilj podizanje svijesti o dostupnim oblicima prevencije raka te važnosti pravovremenih pregleda kako bi se ta zloćudna bolest na vrijeme prepoznala i spriječila.

Tako je u suradnji s HZJZ-om i Uredom za zdravstvo Grada Zagreba Udruga započela i kampanju "Budi mRAK, izbjegni rak!", u kojoj je naglasak na prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara