Kolinda: Odgovorit ću Vican, imam običaj odgovoriti na svako pismo

Kolinda: Odgovorit ću Vican, imam običaj odgovoriti na svako pismo

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović nije željela odgovoriti rektorici sveučilišta u Zadru Dijani Vican koja ju je optužila da "pothranjuje profesionalno sektaštvo" potporom konceptu reforme obrazovanja koju zagovara ministrica Blaženka Divjak.

Predsjednica, koja boravi na Malti na sastanku europskih predsjednika, novinarima je rekla da će Dijani Vican odgovoriti kao i svakome tko još napiše pismo.

Visokopolitizirana reforma


Predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u pismu je zamjerila Kolindi Grabar Kitarović što je nedavno rekla da je Dijana Vican "odradila svoje" i da je u pogledu obrazovne reforme "više kompatibilna s ministricom Divjak".

"Primila sam pismo gospođe Vican, imam običaj odgovoriti na svako pismo koliko mogu, pa ću odgovoriti i gospođi Vican", izjavila je hrvatska predsjednica.

Ponovila je kako smatra da je obrazovna reforma postala visokopolitizirana, iako bi to trebalo biti razvojno pitanje i pitanje "zajedništva svih nas u Hrvatskoj da konačno krenemo s reformom obrazovnog sustava".

"Ona je apsolutno nužna, to pokazuje primjer zemalja koje ostvaruju visoki rast BDP-a, a to su zemlje koje su reformirale svoje školstvo", dodala je Kolinda Grabar Kitarović.

Razgovarala s Pahorom

Ona je također pozdravila suglasje koje su postigli premijer Andrej Plenković i oporba oko sporne arbitražne presude o granici sa Slovenijom. "Mi oko toga moramo imati nacionalni konsenzus", istaknula je.

Plenković je nakon sastanka sa stranačkim čelnicima rekao kako sve hrvatske parlamentarne stranke stoje iza odluke o izlasku iz kompromitiranog arbitražnog procesa o hrvatsko-slovenskoj granici te da je postignuto razumijevanje kako je sa Slovenijom nužno nastaviti bilateralne razgovore o tom spornom pitanju.

Kolinda Grabar Kitarović dodala je da je na marginama susreta tzv. skupine Araillos u Valetti kratko razgovarala sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom koji ju je izvijestio da će na spornu sjednicu odbora za obranu slovenskog parlamenta doći samo oporbeni zastupnici.

Sjednica odbora za obranu koji je u slovenskom parlamentu sazvala oporba u četvrtak popodne trajala je samo 20 minuta i završila bez zaključaka jer su je bojkotirali članovi vlade i zastupnici koalicijskih stranaka, nakon neuspješnih poziva premijera Mire Cerara da se ona opozove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara