Grabar-Kitarović o uhićenju generala Gotovine

Noćašnje uhićenje haškog bjegunca generala Ante Gotovine dokaz je vjerodostojnosti hrvatskih institucija koje su tvrdile da se on ne nalazi u Hrvatskoj, rekla je u četvrtak u Bruxellesu ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda GrabarKitarović.

"To dokazuje vjerodostojnost hrvatske Vlade, svih hrvatskih institucija u provedbi Akcijskog plana" rekla je ministrica u Bruxellesu gdje je sudjelovala na sastanku Euroatlantskog partnerskog vijeća NATO-a.

Jednako tako uhićenje dokazuje i točnost informacija koje su iznosile relevantne hrvatske službe da general Gotovina nije u Hrvatskoj, rekla je ministrica.

"Mi smo doista zahvalni svima koji su vjerovali hrvatskoj Vladi i njezinoj kredibilnosti i što je time omogućeno otvaranje pregovora između Hrvatske i EU", dodala je Grabar-Kitarović.

Na novinarsko pitanje hoće li uhićenje Gotovine ubrzati hrvatski pristup EU, ministrica je odgovorila da Hrvatska treba ispuniti sve, baš sve kriterije.

"Ne možemo reći da smo danas zaključili naše obaveze, proces se nastavlja, bit će težak, no spremni smo i odlučni ispuniti sve naše obaveze", naglasila je Grabar-Kitarović i objasnila je da to znači reforme i na političkom i na gospodarskom planu i poglavito pravosudne reforme.

Ministrica nije mogla reći je li Hrvatska imala indikacije o uhićenju generala Gotovine te kazala da o tome informacije mogu dati obavještajne službe.

"Mislim da današnji događaj nikoga ne diskreditira, on je rezultat suradnje i dokaz da je Hrvatska bila iskrena i transparentna u procesu", odgovorila je ministrica na pitanje nije li uhićenjem diskreditirano haško tužiteljstvo koje je tvrdilo da se Gotovina krije u Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanje zašto je u reakciji hrvatske Vlade izostalo izražavanje zadovoljstva uhićenjem, Grabar-Kitarović je odgovorila da se svatko smatra nedužnim dok mu se ne dokaže krivnja, pa se to odnosi i na generala Gotovinu. O njegovoj eventualnoj krivnji odlučuje sud u Haagu, kazala je ministrica.

Na pitanje hoće li uhićenje generala ubrzati hrvatski put u NATO, ministrica je odgovorila da je proces pristupanja Savezu mnogo složeniji i da obuhvaća i reformu obrambenih snaga.

"Ali naravno, to je nešto što nam neće stajati na putu, što neće oduzimati toliko energije i koncentracije na objašnjavanje da su naši napori bili iskreni", rekla je ministrica.

Dodala je da su američko izaslanstvo i državna tajnica Condoleezza Rice pozdravili vijest o uhićenju generala Gotovine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara