Grabar-Kitarović u intervjuu za Reuters: Hrvatska će biti spremna za EU do 2007.

HRVATSKA se nada da će u lipnju dobiti status kandidata za ulazak u EU i otpočeti pregovore o pristupu do kraja ove godine te biti spremna za službeni ulazak u Uniju 2007., izjavila je u četvrtak u intervjuu za agenciju Reuters hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda GrabarKitarović.

"Sve što činimo, sve reforme, sve je učinjeno kako bismo bili sposobni funkcionirati kao članica EU do kraja 2007. godine", rekla je Grabar-Kitarović. "Tada će na Uniji biti odluka kada ćemo joj se priključiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njezinim riječima, "najoptimističniji je scenarij da se sva poglavlja pregovora s EU završe za dvije godine, oslanjanjem na pomoć i iskustvo susjednih država, posebice Slovenije", koja postaje članicom Unije 1. svibnja.

Grabar-Kitarović je upitana da komentira suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u Den Haagu kao i optužnice objavljene u ponedjeljak protiv hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka, koji su u četvrtak otputovali u Den Haag. "To je prvi veći znak suradnje nove Vlade s Haškim sudom, iako smo imali kontakte sa Sudom od samog početka preuzimanja vlasti, dostavljajući dokumente i putem telefonskih razgovora", dodala je hrvatska ministrica.

Osim suradnje s Haškim sudom, Hrvatska mora provesti reformu pravosuđa te ostvariti povratak izbjeglica kao i povrat imovine. "Odlučni smo riješiti ta pitanja ne samo zbog Europe nego i zbog našeg naroda", rekla je Grabar-Kitarović. "Mislim da je ispunjavanje svih kriterija EU još važnije na unutarnjopolitičkoj razini", dodala je ministrica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara