Grabar-Kitarović u Washingtonu o putu prema EU i NATO-u

HRVATSKA ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar - Kitarović izjavila je u utorak u Washingtonu da je sastanak Američko - jadranske povelje potvrdio dobre izglede Hrvatske, Albanije i Makedonije za euroatlantske integracije i podršku Sjedinjenih Država na tom putu.

Grabar-Kitarović, koja boravi u višednevnom posjetu Washingtonu, na okruglom je stolu German Marshall fonda i u Kongresnoj knjižnici govorila o Hrvatskoj na putu prema NATO-u i Europskoj uniji te o suradnji zemalja jugoistočne Europe.

Hrvatska ministrica je na okruglom stolu rekla kako je na sastanku Američko-jadranske povelje održanom u ponedjeljak u Washingtonu potvrđena euroatlantska perspektiva za njezine članice Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju i partnerska potpora Sjedinjenih Država na njihovom putu u NATO.

Grabar-Kitarović je istaknula kako je integracijska perspektiva jedna od najvažnijih pogonskih sila stabilizacije jugoistočne Europe i reformskih procesa u zemljama regije.

Napominjući kako je Hrvatska strateški zainteresirana za stabilnost jugoistočne Europe, Grabar-KItarović je naglasila da Hrvatska želi čelnu ulogu u osiguravanju te stabilnosti jer budućnost regije utječe i na budućnost Hrvatske. Kazala je kako zbog toga Hrvatska želi pružiti drugim zemljama pomoć u reformama i njihovoj transformaciji te poticati dijalog kao način rješavanja otvorenih pitanja.

Regija jugoistočne Europe se stabilizirala u posljednjih desetak godina, ali se u 2006. suočava s nizom izazova, među kojima su najvažniji rješavanje konačnog statusa Kosova, referendum o samostalnosti Crne Gore i ustavne promjene u Bosni i Hercegovini.

Grabar-Kitarović je u utorak dala intervjuu za televiziju CNN u kojem je uglavnom govorila o rješavanju tih preostalih otvorenih pitanja u jugoistočnoj Europi.

Ministrica je za Hinu izjavila da je u razgovoru za CNN, koji bi trebao biti objavljen u utorak ili srijedu, rekla da će Hrvatska prihvatiti svako rješenje tih pitanja koje bude dogovoreno miroljubivim pregovorima.

Na okruglom stolu German Marshalla kazala je kako je u BiH važno osigurati jednakopravnost sva tri naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

U Kongresnoj knjižnici Grabar-Kitarović je govorila najvažnijim vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske, ulasku u EU, s kojom je već započela pristupne pregovore, te što bržem uključenju u NATO.

"Konsenzus u Hrvatskoj je jasan: naša budućnost je u euroatlantskim integracijama, Europskoj uniji i NATO-u", rekla je.

Grabar-Kitarović je istaknula važnost individualnog vrednovanja postignuća svake zemlje kao kriterija za njihovu spremnost za euroatlantske integracije.

Navela je kako je na tom putu Hrvatska i dalje suočena s izazovima spomenuvši reformu pravosuđa prema zapadnim standardima, borbu protiv korupcije, gospodarski razvitak i smanjivanje nezaposlenosti.

Rekla je da Hrvatska također nastavlja rješavati važna pitanja poput povratka izbjeglih hrvatskih Srba. Kazala je kako ih se do sada u Hrvatsku vratilo više od 118.000 te da je Hrvatska spremna prihvatiti svakoga tko se želi vratiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara