Grad Split će tužiti "Dal-koning" ako ne vrati novac

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić izjavio je danas da glavni izvođač radova u gradnji stanova POSa na Brodarici tvrtka "Dalkoning" mora gradu vratiti 21 milijun kuna u roku 15 dana, inače će grad sudski zatražiti povrat tog novca, jer su po prijepornom ugovoru izvođaču plaćeni troškovi rušenja, a to, tvrdi Puljić, nije obveza grada. L

Gradsko je poglavarstvo na zatvorenoj sjednici prije dva dana proglasilo ništavnim ugovor što ga je potpisao bivši gradonačelnik Miroslav Buličić, po kojem "Dal-koningu" za troškove rušenja negdašnjih "Diokomovih" pogona treba platiti 4,35 milijuna eura, od čega je bivše Poglavarstvo na kraju svog mandata doznačilo 21milijun kuna. Puljić je ugovor Buličićeva Poglavarstva s "Dal-koningom" nazvao nevješto prikrivenom donacijom toj tvrtki.

Gradonačelnik Puljić je novinarima nakon današnje sjednice Poglavarstva podastro brojne dokumente i objasnio da je tadašnja oporba s HDZ-om na čelu vršila pritisak na Buličićevo Poglavarstvo da potpiše ugovor s "Dal-koningom", ali samo za naplatu komunalne infrastrukture (gradnja pristupnih cesta i infrastrukture), a ne i za rušenje "Diokomovih" pogona. To, objasnio je Puljić, nema nikakvo zakonsko uporište i odnosi se na pripremu zemljišta, što podmiruje izvođač, odnosno "Dal-koning".

Buličićevo je Poglavarstvo uoči smjene nakon lokalnih izbora "Dal-koningu" doznačilo 21 milijun kuna za te poslove i po ugovoru treba još doznačiti 1,54 milijuna eura koje je trebalo platiti sadašnje Poglavarstvo koje to odbija.

Na današnjoj konferenciji za novinare Uprave "Dal-koninga" rečeno je da je sve jasno i da će gradnja 384 stana iz POS-a na Brodarici završiti dva mjeseca prije ugovorena roka, već u veljači 2007., bez obzira na to kako se stvari s gradskom upravom budu razvijale. Također su rekli da gradu ne će vratiti novac i da će ustrajati na valjanosti potpisanog ugovora. Direktor poduzeća Željko Krstičević zamjerio je novoj gradskoj vlasti što nije prije spominjala tumačenje ravnatelja APN-a Vladimira Goattija, na koje se sada pozivaju, da grad nije obvezan platiti troškove rušenja i troškove priznatih prava nastalih rušenjem. Mišljenje su, tvrdi Krstičević, zaprimili prije dva mjeseca.

Gradonačelnik Puljić o tome govori tek sada kad je prispio ugovoreni rok za isplatu zadnjeg obroka od 1,5 milijuna eura, dodao je Krstičević.

U "Dal-koningu" novinarima su dali nacrt ugovora o međusobnim pravima i obvezama koji je sastavio Vladimir Goatti u siječnju 2005. i u kojem se u popratnom dopisu navodi da je nacrt izrađen u skladu sa zakonom i mišljenjem državnog odvjetništva. U članku 5. i 6. tog nacrta, među ostalim, piše da je grad obvezan snositi sve troškove pripreme zemljišta za izgradnju, troškove komunalnog doprinosa te nekretnine opremiti komunalnom infrastrukturom.

Krstičević dodaje kako imaju još jedan važan dokument koji im ide u prilog, međutim, sada ga nisu spremni predočiti javnosti, već ga čuvaju za sud.

Bivši gradonačelnik, koji je potpisao poništeni ugovor s "Dal-koningom", Miroslav Buličić tvrdi da je on na potpisivanje tog ugovora prošle godine bio prisiljen jer je na nj u Gradskom vijeću pritisak vršio cijeli ondašnji oporbeni HDZ i sindikati.

(Hina) xmerc yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara