Grad Split komentirao bizarni rotor kojem se mnogi rugaju. Oni ga brane

Grad Split komentirao bizarni rotor kojem se mnogi rugaju. Oni ga brane
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

ROTOR sastavljen od posuda za cvijeće u Splitu izazvao je dosta pozornosti u Splitu, ali i cijeloj zemlji.

Ideja da se u rotor postavi mnoštvo posuda za cvijeće, što, istina, jest privremeno rješenje, izazvala je dosta podsmijeha.

Postavljanje ovog bizarnog rotora komentirali su i u Gradu Splitu.

U Gradu ističu da je prioritet rješavanje prometnog stanja nesigurnog križanja na Velebitske i Bračke ulice. Kako su nam kazali, krenulo se u postupak ne samo riješiti spomenuto opasno križanje, nego nakon puno godina staviti u funkciju dio Bračke ulice koji je desetljećima bio zatvoren za promet. U Gradu tvrde da će se ovim zahvatom rasteretiti ne samo dio prometa u Poljičkoj ulici, nego i dio lokalnog prometa.

"Više godina su građani tražili da se riješi problem sigurnosti"

"Više godina su građani tražili da se riješi problem sigurnosti, prvenstveno problem sigurnosti prometa na križanju Velebitske i Bračke, kod zgrade bivše policijske stanice, koja je bila, a i danas je jako kritična. S druge strane, desetljećima je dio Bračke bio izvan prometa za građane. Uhvatili smo se u koštac s tim, da bi dio Bračke ulice, u sadašnjim gabaritima stavili u promet i na taj način rasteretili ne samo dio Poljičke, nego i dio lokalnog prometa, dok se u konačnici ne riješi Bračka kao četverotračna prometnica, kako GUP predviđa", kaže za Dalmacija Danas Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalne poslove Grada Splita.

"Rješavanja problema križanja se može riješiti na dva načina. Ili semaforizacijom ili kružnim tokom. Odlučili smo se za ovo drugo rješenje i zbog protočnosti i zbog cijene. Semaforizacija je trostruko skuplja. U tom smislu je gradska vlast donijela odluku da se ide u rješavanje prometa u Bračkoj ulici, odnosno da se omogući promet Bračkom ulicom, a u cilju toga je rješavanje križanja na siguran način. Objavili smo Javni natječaj za odabir projektanta, a poslije toga Javni natječaj za odabir izvođača radova. Projektantska procjena je bila 645.000,00 kn, a dobili smo dvije ponude. Povoljnija ponuda je bila nekakvih 600.000,00 kn s PDV-om, što je jeftinije nego projektantska procjena. Građani moraju znati da rotor nije samo krug, nego da podrazumijeva obuhvat cjelokupnog križanja s korekcijom svih rubnih elemenata obadvaju križanja i izgradnju središnjih otoka na svakoj prometnici koja ulazi u križanje. Ovo je jedan model sa žuto – crnim gumirano plastičnim elementima i pitarima koji omogućava da se jednog dana on cijeli demontira i prebaci na drugu lokaciju, a da ne moramo trošiti novac na drugoj lokaciji", pojašnjava Babić.

"To je nešto što su građani tražili godinama"

"Doći će još riječki oblutci, koji će se staviti na tim pješačkim otocima unutar rotora. To je nešto što su građani tražili godinama. Očekujem da će za dva mjeseca Bračka biti prometna", dodao je Babić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara