Grad Zagreb facebookovcima zbog božićnog programa ne da binu za prosvjed

Grad Zagreb facebookovcima zbog božićnog programa ne da binu za prosvjed

AKTIVISTI Facebook grupe “Stegnite vi svoj remen, bando lopovska”, tvrde kako im je Grad Zagreb odbio ustupiti pozornicu za održavanje prosvjeda 5. prosinca u 18 sati. U ovom, novonastalom stanju, čini se kako će prosvjed građana biti zapravo ilegalan, jer bez gradske dozvole, prosvjed se ne može valjano prijaviti ni u policiji.

Dozvolu za korištenje bine na samo sat vremena organizatori prosvjeda uspjeli su dobiti od Koncertne direkcije Zagreb, koja na Trgu bana Jelačića ima božićni program "Advent u srcu grada", no Ured za komunalne poslove grada Zagreba, prema njihovim riječima, odbio im je dati tu suglasnost.

Prosvjed će biti održan

"Kad sam došao u Poglavarstvo, rečeno mi je da je bina namijenjena za božićne koncerte, a ne za prosvjed te da oni takvu suglasnost neće dati", kazao je za Jutarnji list koordinator prosvjeda za Zagreb, Josip Dell'olio te dodao kako su im rekli da mogu sve dogovoriti s koncertnom direkcijom, ukoliko imaju dozvolu policije.

Zanimljivo je kako im je iz Koncertne direkcije rečeno da dozvolu potraže i od gradskih vlasti, te dok organizatori tvrde da jesu, pročelnik spomenutog gradskog Ureda, Davor Jelavić jednostavno je kazao kako njegov ured nema nikakve veze s tim te da nikakav sličan zahtjev nisu niti dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakša Matovinović, koordinator za medije kazao je kako promjene termina prosvjeda nema te da će on početi kako je i najavljeno. Dodao je kako građane u tome nitko neće spriječiti u korištenju njihovog temeljnog ustavnog prava na prosvjed pa čak ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Djed Božićnjak zbog Bandića završio u šatoru

Ipak, nakon medijskih napisa o tome kako Facebookeri ne mogu dobiti dozvolu za prosvjed, dozvola se odjednom pojavila. Prema pisanju Večernjeg lista, reagirao je sam zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je naredio da se Djeda Božićnjaka i dječji program preseli u šator, a da se glavni zagrebački trg i pozornica u petak u 18 sati ustupe prosvjednicima.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara