Građanska koalicija protiv programa Grozda o spolnom odgoju

GRAĐANSKA koalicija "Stop rizičnom spolnom odgoju" uputila je zahtjev ministarstvu zdravlja kojim traži da se odbaci eksperimentalni program spolnog odgoja udruge Grozd.

U Koaliciji, koja okuplja 32 nevladine udruge i oko 150 pojedinaca i stručnjaka, mišljenja su da nastavne cjeline koje Grozd predlaže nisu utemeljene na znanstvenim činjenicama, već na doktrinama katoličke vjere, te da nisu u skladu sa hrvatskim zakonom, standardima ljudskih prava i interesom javnog zdravstva.

Naime, Ministarstvo zdravstva objavilo je natječaj za prijavu prijedloga eksperimentalnih programa zdravstvenog odgoja i obrazovanja u osnovnom i srednjem školstvu, a na koji se javilo 13 predlagača sa 24 programa.

Povjerenstvo za zdravstveni odgoj MZOŠ-a najboljim je programom ocijenilo program udruge Grozd, a za srednje škole programe onaj udruge Grozd i Foruma za slobodu odgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sociolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti Dražen Lalić navodi kako najnoviji podaci pokazuju da mladi u Hrvatskoj u prosjeku stupaju u spolne odnose s oko 17 godina.

Neke od točaka koje Grozd promiče su: stupanje u spolne odnose tek u braku, odbijanje kontracepcijskih sredstva koje kao takva "mijenjaju bit spolnog čina", neprihvatljivost masturbiranja i neprirodnost homoseksualnih spolnih činova, ističe Lalić te dodaje da stoga moramo odbaciti takav štetan, rigidni i srednjovjekovni odgoj.

O pokretanju eksperimentalnog programa Grozda u školama, Povjerenstvo bi trebalo početi raspravljati u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara