Gradonačelnik Bebić: Započela je čista privatizacija "Sunčanog Hvara"

JEDNOSTRANOM dokapitalizacijom dokida se model javno-privatnog partnerstva, a započinje čista privatizacija tvrtke "Sunčani Hvar" nakon koje niti Republika Hrvatska, kao manjinski vlasnik, niti lokalna zajednica neće moći u većoj mjeri utjecati na odluke većinskog vlasnika, odnosno Orco grupe, upozorio je gradonačelnik grada Hvara Pjerino Bebić.

Reakcija je to lokalnih vlasti na informaciju koja je jučer procurila u javnost, a po kojoj je prema Sporazumu dioničara o javno-privatnom partnerstvu između Hrvatskog fonda za privatizaciju i Orco grupe, kompanija registrirana u Luksemburgu svoj udio u vlasništvu povećala sa 34 na 48 posto.

Gradsko poglavarstvo Grada Hvara zatražilo je od Vlade da dokapitalizira vlastiti udio kako ne bi došlo do radikalne promijene odnosa snaga u korist Orco grupe, čime bi se narušili temelji javno-privatnog partnerstva u toj tvrtki. Međutim, Vlada do danas uopće nije reagirala na zahtjev.

Unatoč tomu, gradonačelnik Hvara je optimističan:

"Vladi smo zahtjev uputili još jučer i vjerujem da će ona na to reagirati i dokapitalizirati svoj dio. U suprotnom će to ići na štetu ne samo lokalne zajednice, nego i cjelokupne hrvatske nacije. Očekujemo njihov odgovor u što skorije vrijeme jer Vlada mora zaštititi interese hrvatske javnosti." - kazao je u razgovoru za Index Bebić, koji je, tvrdi, za cijeli slučaj doznao iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade ga još nitko, kako nam otkriva, nije kontaktirao, no Bebić očekuje kako će se to dogoditi vrlo brzo.

Po svemu sudeći, u procesu je još jedna privatizacija vrijednih tvrtki "na hrvatski način". Jasno je kako je javno-privatno partnerstvo Vladi  poslužio kao paravan za privatizaciju "Sunčanog Hvara". Naime, u javno-privatnom partnerstvu je nezamisliv prijenos vlasništva, a Orco grupa ga je s tajnim ugovorom povećala s 34 povećalo na 48 posto.

Grad Hvar ostao bez svojih 25 posto dionica koje su mu bile zajamčene. Također je ostao bez člana Uprave i člana Nadzornog odbora u
hotelijersko-turističkoj tvrtki.

I.B.,B.S

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara