Gradonačelnik Bihaća o situaciji s migrantima: "Ovako više ne može"

Gradonačelnik Bihaća o situaciji s migrantima: "Ovako više ne može"
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

GRADONAČELNIK Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je kako je migrantska kriza na području Unsko-sanske županije dosegnula takve razmjere da se lokalne vlasti s njom više ne mogu nositi te je najavio kako će stoga vjerojatno biti poduzete radikalne mjere poput zatvaranja migrantskih kampova na tom području.

Na konferenciji za medije, koju je održao u Sarajevu kako bi time dao dodatnu pozornost problemu migrantske krize u sjeverozapadnom dijelu zemlje, Fazlić je kazao da ondje sada boravi više od šest tisuća migranata te kako se s njima više nema kamo.

Zaprijetio otvorenim kampom

Najavio je kako će stoga od sljedećeg tjedna Bihać prestati pomagati migrante na tom području i "pustiti da migrantska kriza eskalira" ako država i Federacija BiH ne pruže financijsku potporu, a zaprijetio je i da će u Sarajevu sa svojim sugrađanima napraviti otvoreni kamp za migrante.

"Dosta je. Ovako više ne može. Dogorjelo je do noktiju i situacija je eskalirala. Ogorčeni smo što je nastupilo čudno zatišje, o migrantskoj krizi se malo govori, a ministar sigurnosti Dragan Mektić uporno pokušava ovaj problem minimizirati neistinama da na području Bihaća boravi relativno mali broj ljudi. Ja potvrđujem kako trenutno na našem prostoru boravi više od šest tisuća migranata. Plješevica je preplavljena", ustvrdio je Fazlić.

Ustvrdio je kako migrantska kriza ne postoji nigdje u BiH osim na području Unsko-sanske županije. Zatražio je od svih razina vlasti da netko preuzme lidersku ulogu u rješavanju toga ozbiljnog problema i izrazio bojazan kako će migranti uskoro "preplaviti" Bihać i tu regiju.

"Niti jedan zaključak iz Bruxellesa, niti jedna preporuka bivšeg šefa Delegacije Europske unije u BiH (Larsa-Gunnara) Wigemarka nisu provedeni. Imam osjećaj da je na jednoj strani Bihać, a na drugoj Vijeće ministara BiH. Od njih smo tražili financijsku pomoć, ali nismo dobili niti jednu marku. Dapače, oni prave nekakve planove koji nemaju veze s vezom. Niti Federacija nije uplatila Bihaću ništa", kazao je gradonačelnik Bihaća .

Ponovio optužbe na račun Hrvatske

Prema njegovim riječima, na područje Bihaća svake noći iz Sarajeva dođe 150 migranata. Fazlić je rekao da se ne boji što će od sljedećeg tjedna uskratiti pomoć kampu Vučjak, jer, kako kaže, mora se brinuti o gradskom proračunu.

"Mi ćemo od idućeg ponedjeljka prestati pružati bilo kakve usluge na Vučjaku", kazao je gradonačelnik. 

Potvrdio je kako je Bihać do sada za smještaj migranata u Vučjaku, čije zatvaranje traži i EU jer je isuviše blizu granici s Hrvatskom, izdvojio oko 50 tisuća eura, a unatoč tome grad je već pune dvije godine pod nesnošljivim pritiskom migrantske krize i suočava se s ozbiljnim komunalnim i sigurnosnim problemima.

Gradonačelnik Fazlić ponovio je svoje optužbe na račun Hrvatske ustvrdivši kako ona i dalje prisilno vraća migrante u BiH odnosno u Bihać. Naveo je kako je nedavno hrvatska policija u BiH vratila i skupinu migranata koji su u Hrvatsku ušli preko graničnog prijelaza Bajakovo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara