Gradonačelnik Londona u naci-skandalu

GRADONAČELNIK Londona Kjen Livingstone našao se na udaru britanske javnosti nakon što je novinara Evening Standarda usporedio s čuvarom u nacističkom logoru smrti.

Naime, prilikom odlaska na zabavu parlamentarnog zastupnika Chrisa Smitha, Livingstona je na ulici presreo Oliver Finegold, novinar Evening Standarda, koji je usput budi rečeno Židov. Livingstone je u tom trenutku kazao Finegoldu kako je "poput čuvara u koncentracijskom logoru".

Gradonačelnikova izjava izazvala je pravu buru u javnosti, pa su ga mnogi, među kojima su brojne židovske udruge ali i britanski premijer Tony Blair, pozvali da se ispriča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livingstone je priznao kako je njegova izjava bila "uvredljiva", ali je odmah dodao kako nije bila rasistička. Gradonačelnik Londona je u priopćenju koje je objavljeno u utorak u britanskim medijima ustvrdio kako se neće ispričati Finegoldu, pri čemu je žestoko napao medijsku grupu Daily Mail, koja je vlasnik Evening Standarda.

"Nitko u Velikoj Britaniji od Daily Maila nije manje pozvan prozivati bilo koga zbog antisemitizma. Istina je da je Daily Mail bio predvodnik antisemitske politike u Velikoj Britaniji u zadnjih 50 godina." - navodi se u Livingstoneovom priopćenju.

Židovske zajednice širom Velike Britanije oštro su osudile gradonačelnikovo odbijanje isprike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara