Gradonačelnik Novog Sada: Obnovit ćemo rodnu kuću bana Jelačića

Gradonačelnik Novog Sada: Obnovit ćemo rodnu kuću bana Jelačića
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević je u razgovoru s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) potvrdio spremnost da se rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu u potpunosti obnovi i ustupi hrvatskoj zajednici u Vojvodini.

"Hrvatska zajednica je formalno postala vlasnik kuće bana Jelačića. Sada se rješavaju imovinska pitanja i vjerujem da se će se to brzo i uspješno okončati. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, uz potporu pokrajinskih vlasti, uradit će projekt unutarnje obnove kuće kako bismo objekt mogli privesti namjeni sukladno željama hrvatske zajednice“+", izjavio je poslije sastanka s izaslanstvom HNV-a.

Kaže da će to biti jedan od najatraktivnijih prostora za cijeli Novi Sad

Dodao je kako će to biti "jedan od najatraktivnijih prostora za cijeli Novi Sad". "Mi želimo da ga ljudi posjećuju, napose gosti iz Hrvatske, da koriste naše usluge, prijevoz, hotele", naveo je Vučević.

Odluka o ustupanju Jelačićeve rodne kuće donesena je prije više od godinu dana. Dio rodne kuće je otkupljen, ali je ostalo otvoreno pitanje otkupa preostalih stanova u rodnoj kući kako bi u cijelosti pripala hrvatskoj zajednici.

Gradonačelnik Novog Sada, koji je ujedno i visoki dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Srbiji, pozitivno je ocijenio inicijativu HNV-a da se uspostavi komunikacija i suradnja s Novim Sadom ustvrdivši da ovakvi sastanci unapređuju odnose Srbije i Hrvatske te da hrvatska zajednica u Srbiji i srpska manjina u Hrvatskoj imaju zadaću, ali i kapacitet pomoći boljim srpsko-hrvatskim odnosima.

Dodao je kako je s predstavnicima Hrvata u Srbiji razgovarao i o uređenju podnožja Petrovaradina, Strossmayerove ulice i crkve sv. Jurja te o odnosu i podršci hrvatskim udrugama u Novome Sadu. Bilo je riječi i o očuvanju grobnih mjesta znamenitih Hrvata koji su pokopani u gradu te obilježavanju kuća od kulturnog i povijesnog značenja za Hrvate u Vojvodini. Dogovoreno je i formiranje zajedničkog radnog tijela koje će pratiti realizaciju dogovorenih mjera poboljšavanja položaja Hrvata u Novome Sadu.

U Novome Sadu i susjednom Petrovaradinu živi oko 5500 Hrvata

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić rekla je da je cilj uspostava redovite komunikacije sa svim lokalnim samoupravama u kojima žive Hrvati. "Imali smo dijalog i na temu obrazovanja. Inicijativa HNV-a je da se započne s izučavanjem hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u nekim novosadskim školama", kazala je Vojnić ocijenivši razgovor konstruktivnim i otvorenim. Pohvalila je grad Novi Sad jer se pri raspodjeli sredstava po natječaju za hrvatske udruge uvažavalo mišljenje HNV-a.

U Novom Sadu i susjednom Petrovaradinu živi oko 5500 Hrvata. Najaktivnija je njihova udruga Jelačić, koja je svake godine domaćin proslave jednog od četiri nacionalna praznika hrvatske zajednice, Dana rođenja bana Jelačića, koji je rođen u Petrovaradinu.

Unatoč spremnosti lokalnih vlasti da unaprijede položaj lokalnih hrvatskih zajednica, i dalje postoje otvorena pitanja zastupanja hrvatske manjine u državnim i predstavničkim tijelima Srbije, kao i u sferi obrazovanja i službene upotrebe hrvatskog jezika. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara