Gradska skupština raspravlja o GUP-u Zagreba

Članovi zagrebačke Gradske skupštine od jutros raspravljaju o Generalnom urbanističkom planu Zagreba, novom prostornoplanskom dokumentu koji bi trebao stupiti na snagu nakon starog GUPa iz 1986.

SDP-ovi gradski zastupnici u raspravi su izrazili nezadovoljstvo što procedura donošenja novog GUP-a traje predugo i napominju da su se spremni ispričati građanima premda su zbog toga, kažu, u SDP-u najmanje krivi. Koalicijskim partnerima HNS-u zamjeraju što ih nije podržao u amandmanima koji bi, naglašavaju, trebali popraviti nedostatke u GUP-u, a imaju za cilj sanaciju bespravne socijalne gradnje i zaštitu Zelenog pojasa.

Gradski zastupnici iz oporbe (HDZ, HIP, Hrvatski blok, HSP) složili su se da se nijedan GUP u povijesti nije donosio u tako konfliktnoj atmosferi, ali ne zbog struke nego zbog politike. GUP je metafora za žalosno stanje u koaliciji, a njegovo je donošenje obilježeno svađama, aferama pa i tučnjavom, istaknuli su u raspravi oporbeni zastupnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na današnjoj sjednici Gradske skupštine nitko se iz Gradskog poglavarstva nije očitovao na dopis Državnog odvjetništva kojeg su danas na klupe dobili gradski zastupnici. U dopisu Odvjetnišva se navodi da je usvajanje GUP-a stvar Zagrebačke gradske skupštine koja odluku donosi temeljem mišljenja nadležnih tijela. Iz Odvjetništva također ističu da će nastaviti s prikupljanjem potrebnih obavijesti temeljem kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja i razrješenja drugih okolnosti vezanih uz sporni članak u prijedlogu GUP-a kojim bi se legalizirala bespravna gradnja odnosno deveti kat Importanne galerije.

Tu je prijavu još u listopadu prošle godine Odvjetništvu podnijela zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić zatraživši da se utvrdi kako je taj sporni članak, naknadno, nakon što je prijedlog GUP-a usvojilo gradsko poglavarstvo uvršten u taj isti prijedlog.

Sjednica će biti nastavljena nakon stanke

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara