Grand prix "One Take Film Festivala" filmu "Glazbene stolice"

NJEMAČKI kratki igrani film "Glazbene stolice" Marca Tobiasa Winterhagena osvojio je Grand Prix prvog One Take Film Festivala (OTFF), trodnevnog festivala filmova jednog kadra, koji je večeras završio dodjelom nagrada.

"Glazbene stolice" bave se danas sve češćom temom, nasiljem nad djecom. O toj osjetljivoj temi Winterhagen (Frankfurt, 1977.) progovorio je na nadrealistički način, uz pomoć petero male djece i zlokobnog klauna s antiknim gramofonom. Nagrađeni film prikazan je na više od 30 festivala diljem svijeta.

Posebna nagrada Festivala dodijeljena je redatelju Alexandru Sokurovu za film "Ruska arka", 96-minutnu priču o ruskoj povijesti snimljenoj u jednom kadru, koja je otvorila OTFF.

U konkurenciji OTFF-a, koji se održao od 14. do 16. studenog, bilo je 35 filmova svih žanrova, od dokumentarnih i igranih do eksperimentalnih i namjenskih. To je prvi put da se na nekom međunarodnom festivalu natječu isključivo filmovi snimljeni u jednom kadru, bez naknadne montaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O nagradama je odlučivao žiri u kojem su bili njemački filmski snimatelj Tillman Buettner, bosanski redatelj Ahmed Imamović i hrvatski filmski teoretičar Hrvoje Turković.

Direktor Festivala Vedran Šamanović zadovoljan je brojem gledatelja u glavnom programu, što, po njegovim riječima, pokazuje da i takav tip festivala ima svoju publiku.

Šamanović drži da je popratni program trebao biti bolje posjećen, s obzirom da su u njemu prikazana recentna svjetska ostvarenja, od kojih su neka i s festivala u Cannesu i Veneciji.

U popratnom programu "Umijeće dugog kadra" prikazani su, među ostalim, filmovi "Deset" iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija, "Lutke" japanskog redatelja Takeshija Kitana, "Time Code" britanskog redatelja Mikea Figgisa te "Dalek" turskog redatelja Nurija Bilge Ceylana, kojemu je priređena i retrospektiva.

OTFF se održavao u Kulturnom centru Centra Kaptol, MM Centru, kinu "Croatia" te u Teatru Exit, a završio je večeras u Aquariusu, uz koncert grupe Le Cinema.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara