Granić: Dobrodošla je svaka inicijativa u razrješavanu "slučaja Gotovina"

PREDSJEDNIK vladinog Ureda za suradnju sa Haaškim sudom Goran Granić dobrodošlom je ocijenio inicijativu predsjednika Mesića u razrješavanju slučaja Gotovina, al i smatra da ju nije moguće u cijelosti provesti.

Dobrodošla je svaka inicijativa koja može pomoći rješavanju situacije u kojoj smo svi skupa taoci (sadašnje) situacije, rekao je Granić novinarima u Hrvatskom saboru komentirajući Mesićevu najavu da će Sudu u Haagu predložiti preispitivanje optužnice protiv Gotovine, te da je spreman jamčiti da će se optuženi general odazvati svakom pozivu Tužiteljstva, ako mu se pruži prilika da kao osumnjičenik dade iskaz u Zagrebu.

Mesić svojom inicijativom ne oduzima posao Vladi, odgovorio je novinarima Granić i dodao da je Mesić sukoordinator vanjske politike, osoba izravno nadležna za Hrvatsku vojsku.

Rekao je da ne očekuje dodatne pritiske iz Haaga.

Pritisak iz Haaga nije potreban jer stav Vlade je jasan, naglasio je i dodao da je velika vjerojatnost da je Gotovina izvan Hrvatske i tako nedostupan hrvatskim vlastima.

Moguće je, rekao je da se u Haagu u nekoj formi obavi razgovor (sa Gotovinom) prije nego se službeno očituje o optužnici. To bi, kaže, moglo dovesti do ostvarenja ideje da se, nakon novih spoznaja dobivenih iz haaškog procesa Slobodanu Miloševiću, optužnica protiv Gotovine u nekim dijelovima korigira.

Upitan znači li to da je moguće da Gotovina ode u Haag i mimo naloga za uhićenje, Granić je odgovorio da bi bilo najpoželjnije da se umirovljeni general sam javi Sudu u Haagu i započne razgovore prije nego se službeno očituje o optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako se, smatra Granić, otvara mogućnost da Tužiteljstvo djelomično korigira optužnicu. No, dodao je da su to sve nagađanja i pretpostavke.

Kaže i da je teško procijeniti koliko je realno da se Gotovinin status optuženika promjeni u status osumnjičenika.

Teško je to procijeniti, to je odluka Suda, rekao je Granić, podsjetivši da je i premijer Račan prije dvije godine tražio preispitivanje optužnice.

Rekao je da je (od tada) u daljnjim pregovorima postojala suglasnost s Carlom Del Ponte da bi u slučaju pokretanja postupka bila spremna razmotriti dijelove optužnice, ali da bi proces morao krenuti da bi se to dogodilo.

Novinare je zanimalo i je li se već dogodilo da Haag nekome promijeni status optuženika u status osumnjičenika.

U svakom sudskom procesu Tužiteljstvo može odustati od optužnice temeljem procjene težine dokaza te vjerojatnosti da se prikupljenim dokazima neće moći dokazati navodi iz optužnice, rekao je Granić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara