Grbavi kitovi su skoro izumrli, a sada njihov oporavak šokira znanstvenike

Grbavi kitovi su skoro izumrli, a sada njihov oporavak šokira znanstvenike
Foto: Epa

NAKON što se populacija grbavih kitova smanjila u tolikoj mjeri da su kao vrsta skoro izumrli, u posljednje vrijeme se u južnom Atlantskom oceanu njihov broj značajno povećao.

Prema najnovijim procjenama, u skupini naziva Jugozapadna skupina Atlantika (eng. Western South Atlantic, WSA) ima oko 24.900 jedinki, što je gotovo 93 posto njihovog broja prije početka lova na kitove, piše Science Alert.

Stručnjaci oduševljeni

Ovakvu dobru vijest ni stručnjaci nisu očekivali te je ona pokazatelj što se sve može postići ako se provedu prave mjere.

Tijekom stotina godina ljudi su nemilosrdno lovili grbavog kita ubivši oko 300.000 jedinki diljem svijeta. Došlo je do toga da je u jugozapadnom dijelu Atlantika sredinom 1950-ih ostalo samo 450 primjeraka te vrste.

Premda se populacija grbavih kitova u Atlantskom oceanu značajno oporavila, znanstvenici upozoravaju da im sada kao vrsti prijete klimatske promjene. Naime, nedavna istraživanja pokazala su da se smanjuje količina omiljene hrane ovog kita i premješta južnije.

"Ovo je jasan primjer da se može oporaviti ugrožena vrsta''

Grbavim kitovima je sada mnogo bolje, no pitanje je koliko će to potrajati.

"Ovo je jasan primjer da će se, ako postupimo ispravno, oporaviti populacija neke ugrožene vrste", rekao je biolog Alexandre Zerbini iz američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara