"Grbavica" osvojila mirovnu nagradu Berlinalea

FILM sarajevske redateljice Jasmile Žbanić "Grbavica" u čijoj produkciji je, pored kinematografija Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke sudjelovalo i hrvatsko ministarstvo kulture te zagrebački "Jadran film", dobitnik je mirovne nagrade 56. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, priopćio je žiri u subotu.

Mirovna nagrada Berlinalea koju od 1986. u sklopu ovog festivala dodjeljuje UN, pripala je ove godine filmu "Grbavica", zbog, kako stoji u obrazloženju žirija, "izuzetnih dostignuća u spajanju estetskih elemenata sa socijalnim temama".

"Grbavica" je jedan osjećajan i dirljiv film o posljedicama rata i pokušaju da se kroz istinu otvori put ka svjetlijoj budućnosti", dodaje se u obrazloženju žirija te se zaključuje da je "redateljica svojim prvijencem tešku priču ispričala na umjetnički suveren način".

"Grbavica", u kojoj vodeću ulogu igra srbijanska glumica Mirjana Karanović, a sporednu hrvatski glumac Leon Lučev, priča o majci koja od svoje kćerke skriva istinu o tome da njezin otac nije heroj poginuo u ratu nego nepoznati srpski vojnik koji je sudjelovao u masovnom silovanju muslimanskih žena tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Mirovna nagada Berlinalea iznosi i 5.000 eura, a svečana dodjela bit će u nedjelju. Prije dvije godine istu je nagradu osvojio Vinko Brešan za film "Svjedoci".

Glavne nagrade 56. filmskog festivala u Berlinu biti će dodijeljene u subotu navečer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara