Grbeša: Milanović je ovime dao batinu u ruke HDZ-u

KADA smo našu sugovornicu, političku analitičarku Marijanu Grbešu, upitali za komentar povlačenja Ljube Jurčića s pozicije SDP-ovog kandidata za premijera te kandidaturu Zorana Milanovića, njene prve riječi su bile: "Zašto sad? Potpuno mi je nejasno!".

"Inzistirati na Jurčićevoj kandidaturi i sada je povući... Stvarno mi nije jasno. Možda Milanović misli da će svojom osobnošću, ako sebe isturi, ojačati svoj koalicijski potencijal, no ovim je postupkom dao batinu u ruke HDZ-u, tj. premijeru Ivi Sanaderu", rekla je Grbeša u razgovoru za Index.

"Ova Milanovićeva `hoću-neću-hoću-neću` strategija je jako loša strategija. Ne može mu više naškoditi u konkretnom smislu podrške javnosti jer su izbori završeni, ali da će utjecati na kompletnu sliku njega kao nekonzistentnog političara, hoće", pojasnila je.

"Meni stvarno nije jasno"

"Ne vjerujem da je Ljubo Jurčić bio samo predizborni trik jer je on zapravo bio simbol konzistentne politike SDP-a, s obzirom da su ga kao kandidata za premijera istaknuli i prije Izborne konvencije, a kasnije se toga držali. No, stvarno mi nije jasno zašto sad", još jednom je Grbeša izrazila svoju nevjericu.

"Za vrijeme kampanje, kad im je Jurčić na neki način bio otegotna okolnost, na osnovu koje ih je Sanader svako malo pitao: `Dobro, tko će od vas dvojice preuzeti odgovornost za državu, ti ili ti?`, nisu ga se odricali. Sada, kada je taj komunikacijski čvor i komunikacijska zavrzlama riješena, sada oni povlače njegovu kandidaturu", nastavila je.

"Da su to napravili odmah po izborima, još bi možda i bilo nekog opravdanja. Meni osobno nije jasno. Vjerujem da je u pitanju političko taktiziranje povezano sa stvaranjem koalicija i prikupljanjem mandata potrebnih za sastavljanje Vlade. To je jedino logično objašnjenje", rekla je Grbeša.

I.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara