Grbin o mogućem smanjenju ovlasti Povjerenstva za sukob interesa: "Nadam se da je to gaf"

Grbin o mogućem smanjenju ovlasti Povjerenstva za sukob interesa: "Nadam se da je to gaf"

SABORSKI zastupnik SDP-a Peđa Grbin osvrnuo se u saboru na navodni nacrt prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa koji se pojavio u medijima, poručivši ministru uprave Lovri Kuščeviću kako se nada da je to samo gaf.

Ministarstvo uprave koje vodi Kuščević napisalo je nacrt novog zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se predviđa radikalno smanjenje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, javljaju jutros mediji.

"Dobili smo ministrov prijedlog zakona koji sukob interesa ne sankcionira", rekao je Grbin u stanci koju je zatražio u ime Kluba SDP-a i poručio Kuščeviću kako se nada da je to samo gaf, odnosno "još samo jedna koincidencija u nizu kakvih je zadnje vrijeme u Hrvatskoj previše".

Podsjetio je pritom da je Hrvatska prošlog tjedan preuzela predsjedanje Vijećem Europe i da je kao jedan od svojih ciljeva definirala borbu protiv korupcije.

"A što smo mi učinili, u jeku najvećeg koruptivnog skandala u Hrvatskoj donijeli smo odluku da izvanredni povjerenik u društvima od sistemskog značaja neće biti u dosegu zakona o sprječavanju sukoba interesa...U čast predsjedanja Vijećem Europe i proklamiranoj borbi protiv korupcije otišli smo i korak dalje, udarili smo u temelje borbe protiv korupcije, u zakon o sprječavanju sukoba interesa", rekao je Grbin.

Zastupnica SDSS-a upozorila na porast govora mržnje prema Srbima

Dragana Jeckov (Klub zastupnika SDSS-a) u stanci je upozorila na porast govora mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. 

"Kuća i štala srpskih povratnika u selu Zalužnica kod Otočca su zapaljene, maturanti vikali Za dom spremni i pisali ustaške grafite, grafit u Đakovu sa sramotnom porukom prema srpskoj djeci uz nacrtan fašistički znak", nabrojala je Jeckov slučajeve iz zadnja dva dana.

Osim tih poruka kojima se Srbima želi poručiti da nisu dobrodošli u Hrvatskoj, ističe Jeckov, opasnija je činjenica da se takve pojave u našem društvu gotovo prešutno prihvaćaju.

"Tada na testu padaju potpisane međunarodne konvencije, ustavom zagarantirana prava i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina", ističe Jeckov i dodaje da "to ostavlja gorak okus u ustima svima koji su u manjini".

Miro Bulj (Klub zastupnika MOST nezavisnih lista) u stanci je ponovno upozorio na nedostatak radiologa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a Željko Glasnović (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) na nepostojanje energetske politike Hrvatske.

Nakon stanki zastupnici su u kraćoj raspravi odradili i Izvješće o radu saborskog Odbora za predstavke i pritužbe za 2017. godinu.

Tijekom 2017. Odbor je zaprimio i obradio 361 predmet, pisane predstavke i pritužbe građana, što je 14 posto više u usporedbi s 2016. i za 4 posto više u usporedbi s 2015. godinom, kazala je predsjednica Odbora Ana-Marija Petin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara