Grčka: Novi opći štrajk od 48 sati u nacionalnim medijima

SINDIKAT novinara Atene odlučio je u petak organizirati novi 48-satni štrajk u svim nacionalnim medijima tražeći povećanje plaća i potpisivanje kolektivnih ugovora za 2004. godinu, saznaje se iz sindikalnog izvora.

Nijedne nacionalne novine neće izići ni u subotu ni u nedjelju dok radio i tv postaje, državne i privatne, neće emitirati vijesti od petka ujutro do nedjelje ujutro.

Štrajk podržava i nacionalna agencija ANA, agencija Makedonija-press sa sjedištem u Solunu, te ministarstvo informiranja. Štrajku se pridružio i Sindikat fotoreportera Grčke.

Sindikat novinara Atene ima 4000 članova, a šest drugih sindikalnih saveza novinara već su u utorak i srijedu organizirali štrajk upozorenja koji je trajao 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novinari traže potpisivanje kolektivnih ugovora za 2004. uključujući "dostojno" povećanje plaće, veće od 5,11 posto koliko predlažu poslodavci, kao i poboljšanje radnih uvjeta u profesiji.

Povećanje plaća koje su predložili poslodavci "ne pokriva gubitak kupovne moći iz 2003.", tvrde u sindikatu.

Udruga vlasnika novina iz Atene u priopćenju je u petak napomenula da su predložena povećanja plaća slična onima koja su prošle godine dobili bankovni službenici i viša od onih koja su dobili zaposleni u sektoru telekomunikacija i elektrodistribucije.

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara