Grčka poziva na jedinstvo EU-a u odnosu na Irak

GRČKA, trenutni predsjedatelj Europske unije, pozvala je europske zemlje, razjedinjene oko iračke krize, da po tom pitanju zauzmu jedinstveno stajalište jer da u suprotnom riskiraju umanjiti utjecaj EU na svjetskoj sceni.

Prema riječima grčkog ministra obrane Yannosa Papandonioua, rezultat toga da su ključne europske zemlje na suprotnim stranama u raspravi o mogućem ratu u Iraku mogao bi odrediti ulogu Europe u godinama što dolaze - i u terminima obrane i diplomacije.

´Ako Europa želi imati važan utjecaj na tijek svjetskih događaja, ona sada mora govoriti i djelovati jedinstveno. Djelujemo li izdvojeno, tada se naš utjecaj vrlo dramatično smanjuje´, upozorio je grčki ministar u svom govoru u londonskoj School of Economics.

´Rezultat tog procesa (prema Iraku idućih nekoliko tjedana), koji će testirati europsku koheziju, odredit će budućnost europskog političkog i obrambenog jedinstva´, dodao je Papandoniou.

On je inzistirao na tome da upotreba sile protiv Iraka mora imati UN-ovu potporu ili će, kako je rekao, doći do opasnog presedana. Istaknuo je da mora postojati potpora svjetskog javnog mnijenja, jer u demokracijama uvijek mora prevladati mišljenje naroda.

Prema njegovim riječima, Europska unija trebala bi premostiti jaz u odnosu na Sjedinjene Države i izbjeći rat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara