Grčki parlament usvojio sporni zakon o tražiteljima azila

Grčki parlament usvojio sporni zakon o tražiteljima azila
Foto: EPA

GRČKI parlament usvojio je prijedlog spornog zakona koji postrožuje proceduru dodjeljivanja azila, unatoč kritikama Vijeća Europe i brojnih nevladinih udruga, među kojima i Amnesty Internationala.

Tekst je izglasala vladajuća većina desne Nova Demokracije, a lijevo orijentirane oporbene stranke su upozorile na otežavajuće odredbe za dodjelu azila u Grčkoj.

Suočena s rastućim brojem migranata i izbjeglica posljednjih mjeseci, vlada Kirijakosa Micotakisa, na vlasti od srpnja, najavila je da će postrožiti proceduru dodjele azila.

Premijer istaknuo razliku između izbjeglica i migranata

Premijer je u parlamentu u četvrtak navečer istaknuo razliku između izbjeglica i migranata. 

"Ovaj zakon šalje jasnu poruku onima koji znaju da ne mogu dobiti azil, a ipak krenu u našu zemlju, da će biti vraćeni i izgubiti novac uložen u putovanje", naglasio je.

Tim zakonom se također smanjuje mogućnost žalbi nakon odbijanja azila, produljuje se moguće prisilno zadržavanje tražitelja azila i ograničava koncept "ranjivosti" koji olakšava dobivanje azila. Zakonom se i proširuje popis trećih sigurnih zemalja u koje je moguće vratiti migrante, upozorile su brojne udruge za zaštitu ljudskih prava.

Grčka je 2019. ponovno postala glavni ulaz za tražitelje azila u Europi, što je iznenadilo vlasti.

Grčka vlada se zalaže za jačanja kontrola na granicama, kao bi se jamčila sigurnost zemlje, i optužuje prethodnu vladu Aleksisa Ciprasa za nepostojanost u tom pitanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara