Grčki premijer čestitao makedonskom na promjeni imena zemlje

Grčki premijer čestitao makedonskom na promjeni imena zemlje
Foto: EPA

GRČKI premijer Alexis Tsipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon povijesnog glasovanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, priopćile su službe grčkog premijera.

"Premijer je čestitao Zaevu na uspješnom završetku procesa izmjene ustava Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije", dodaje se u priopćenju.

Na redu je grčki parlament

Lopta je sada u grčkom polju jer će promjena imena stupiti na snagu tek kad grčki zastupnici ratificiraju ugovor koji su ljetos potpisali premijeri Zaev i Tsipras.

Premda mu treba tek natpolovična većina, Tsipras ima uzak manevarski prostor (153 od 300 zastupnika). Njegov saveznik Panos Kammenos, ministar obrane i predsjednik suverenističke stranke, zaprijetio je ostavkom.

Grčki premijer je prošli tjedan rekao da se parlament u Ateni mora do kraja mjeseca očitovati o Prespanskom ugovoru nazvanom po kraju u kojemu je potpisan.

"Za deset dana, bez obzira na sve, čim budemo službeno obaviješteni o rezultatima (u makedonskom parlamentu) i kad utvrdimo da je sve u redu, glasovat ćemo" i odobriti taj ugovor, rekao je Tsipras za Open TV.

Spor koji traje gotovo 30 godina

Ugovor je potpisan nakon nekoliko mjeseci pregovaranja. Spor oko makedonskog imena je gotovo 30 godina kvario veze Atene i Skoplja. Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom "Makedonija" svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena. 

Posebno glasovanje o protokolu koji će Makedoniji omogućiti da postane članica NATO-a održat će se "odmah poslije" toga, dodao je grčki čelnik.

Za ugovor je u makedonskom parlamentu glasovala potrebna dvotrećinska većina zastupnika.

Atena se obvezala da će ukinuti veto na početak pristupnih pregovora Skoplja i EU-a kada se riješi pitanje makedonskog imena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara