Greenpeace optužuje španjolsku "proždrljivu armadu" za uništavanje oceana

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

NEVLADINA organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace objavila je kako Španjolska ribarska flota, najveća u Europi, koristi ogromne europske subvencije kako bi opustošila svjetske oceane. Greenpeace je objavio izvješće u kojem se kaže kako je unatoč kolapsu europskih ribljih zaliha španjolsko industrijsko ribarstvo naraslo, potpomognuto europskim subvencijama i kratkovidnim španjolskim politikama.

Oko 400 španjolskih brodova, ocjenjuje se u izvješću objavljenom na Greenpeaceovoj internetskoj stranici, ribari izvan voda EU-a devedeset posto vremena.

Aktivisti Greenpeaca navode kako je  španjolska flota prerasla u "proždrljivu armadu" koja predstavlja gotovo četvrtinu svih ribarskih kapaciteta EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpore dobivaju veliki brodovi koji ne generiraju radna mjesta

Flota je dvaput veća od britanske i triput od talijanske, a njezini najveći brodovi pustoše oceane koristeći europski novac. Španjolska flota može uloviti do 3 tone tona tune po izlasku na more, što je dvostruko više od godišnjeg ulova nekih pacifičkih zemalja. Između 2000. i 2006. španjolska flota dobila je 46 posto europskih subvencija u tom sektoru, ispred Italije i Francuske, dodaje se u izvješću.

Najveći dio tih subvencija dodijeljen je najvećim brodovima, umjesto da se koristi za potporu manjim ribarima koji generiraju radna mjesta ili promoviraju metode ulova koje uzimaju u obzir zaštitu okoliša.

Greenpeace smatra da Španjolska mora hitno zaustaviti prekomjerni izlov tune te poziva Vijeće EU da hitno poduzme mjere koje bi to spriječile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara