Greenpeace: Xbox 360, Wii i PS3 nisu dovoljno "zeleni"

NAJVEĆI proizvođači igraćih konzola, Sony, Microsoft i Nintendo ne čine dovoljno kako bi uklonili potencijalno štetne kemikalije i metale koje koriste u svojim konzolama, izvijestio je Greenpeace.

Greenpeace se "bacio" na proučavanje materijala korištenih u konzolama PS3, Xbox 360 i Wii te zaključio kako mnogi dijelovi nisu u skladu s europskim zakonima i moraju biti "zamijenjeni". "Najviše smo bili iznenađeni Nintendom koji nema nikakvu politiku zaštite okoliša", kazala je Zeina Al-Hajj, jedna od voditelja Greenpeaceove kampanje.

Nintendo Wii najštetniji

Ovim saznanjima, Nintendo je pao na dno ljestvice i tehnoloških kompanija koje (ne)brinu za okoliš. Greenpeace je sve informatičke tvrtke pozvao na povećanje svjesnosti zaštite okoliša te da što prije nastoje izbaciti otrovne tvari iz tehnologije. U izvještaju stoji kako PS3 i Xbox 360 u svojoj plastici zadržavaju velik postotak otrovnih estera koji se koriste kako bi omekšali i učinili plastiku ili ovojnicu žice elastičnijom. Ovakvi materijali zabranjeni su europskim zakonom u svim igračkama, međutim problem stoji u tome što igrače konzole nisu kategorizirane u toj grupi proizvoda.

Konzlole jesu ili nisu igračke?

"Za nas su igrače konzole svakako predmet igranja neke vrste, no ukoliko to i nije igračka mi takve štetne elemente ne želimo u svojim proizvodima. Osim problematične plastike, sve tri konzole koriste određen oblik broma, dok PS3 i Xbox 360 sadrže i berilij koji se povezuje s rakom pluća nakon udisanja njegovih para koje se mogu ispustiti tijekom recikliranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sony, Microsoft i Nintendo će se "popraviti"

Iz Nintenda se ograđuju od ovakvih optužbi tvrdeći kako je njihov proizvod u skladu sa svim Europskim direktivama i prati standarde zaštite okoliša te da je sasvim siguran za djecu s obzirom da se poštuju strogi standardi.

Greenpeace apelira na proizvođače konzola da pronađu siguran način recikliranja što je Sony i potvrdio, navodeći kako surađuje s Braunom, HP-om i Electroluxom. Sve tri tvrtke obvezale su se kako će iz svojih uređaja ukloniti štetne tvari poput PVC-a, broma ili berilija dok je jedino Microsoft odredio rok do kojeg će to učiniti, 2010. godina.

Pohvala Sonyju iz Greenpeacea odnosila se na uklanjanje svih štetnih materijala iz mobilnih uređaja, međutim trn u oku još su uvijek igrače konzole.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara