Greenspan priznao pogrešku: "Nisam predvidio financijski tsunami"

Greenspan priznao pogrešku: "Nisam predvidio financijski tsunami"

ALAN GREENSPAN, dugogodišnji predsjednik američkih Federalnih rezervi, priznao je kako su njegove pogreške doprinijele ekonomskoj krizi.

Greenspan, koji se na čelu američke središnje banke nalazio gotovo dva desetljeća i donedavno bio smatran najvećim financijskim autoritetom u svijetu, tvrdi kako je današnja ekonomska kriza "financijski tsunami koji se događa jednom u stotinu godina" i priznao kako je njegovo izbijanje pospješeno odbijanjem da se novi regulatorni mehanizmi.

Greenspan smatra kako bi regulacija bankovnog i financijskog sektora, na kojoj danas inzistira javnost i politički establishment, usporila gospodarski rast SAD u prethodnom razdoblju, ali i da je precijenio "sposobnost banaka i drugih financijskih institucija da djeluju u vlastitom i interesu vlasnika svojih dionica".

Greenspan je priznao vlastitu odgovornost u odbijanju da postave čvršće regulatorne mehanizme u trgovini derivativima, kao i trgovini nekretninama, gdje je dugogodišnji bum doveo do euforije, ali i poplave loših hipotekarnih kredita koji su s vremenom "otrovali" banke i druge financijske institucije.

Bivši čelnik američke središnje banke je te riječi izrekao pred kongresnim Odborom za nadzor i vladinu reformu. Tamo ga je predsjednik Odbora. demokratski zastupnik Henry Waxman, podsjećao na njegove riječi o tome kako je "slobodno tržište uvijek superiorno vladinoj regulaciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greenspan je rekao kako je bio "šokiran" i "u nevjerici" kada je shvatio kako su banke propustile provesti adekvatni nadzor prilikom trgovanja.

Osim Alana Greenspana pred kongresnicima je mora odgovarati i Christopher Cox, sadašnji predsjednik Komisije za vrijednosne papire (SEC) te John Snow, bivši Bushov ministar financija.

82-godišnjem Greenspanu mnogi predbacuju da je odbio poslušati upozorenja o mogućoj krizi i uvesti regulacije zbog vlastite ideološke dogme o nadmoći slobodnog tržišta, a koja se pripisuje njegovom bliskom prijateljstvu s Ayn Rand, spisateljicom poznatom kao osnivač objektivističke ideologije ekstremnog kapitalizma.

Greenspan odbacuje te kritike i tvrdi da se kriza nije mogla predvidjeti. "Ako smo u stanju predvidjeti 60 posto onoga što će se dogoditi, možemo smatrati da smo vrlo dobri. Ali to znači da smo još uvijek u krivu u 40 posto slučajeva", rekao je američki financijski guru.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara