Grenland danas glasa na parlamentarnim izborima

Grenland danas glasa na parlamentarnim izborima

Foto: Hina

GRENLAND je danas glasao o novom parlamentu nakon izborne kampanje kojom su dominirala gospodarska pitanja poput metoda financiranja socijalne države i obrazovanja, ali i pitanje stjecanja neovisnosti od Danske.

Taj je arktički otok, najveći na svijetu, samoupravni dio Danske, a pravo glasa ima oko 40 od sveukupno 56 tisuća tamošnjih stanovnika. Grenlandsko gospodarstvo se temelji na ribarstvu, uz godišnje subvencije danske vlade od otprilike 614 milijuna dolara.

Favoriti dolaze iz stranaka vladajuće koalicije


Favoriti na izborima su trenutni premijer Kim Kielsen iz socijaldemokratske stranke Siumut te Sara Olsvig iz stranke Inuit Ataqatigiit (IA) koja naginje ljevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te dvije političke grupacije dio su vladajuće koalicije na odlasku, a svaka ima 11 mjesta u parlamentu koji broji 31 zastupnika. Nedavne ankete pokazuju kako kod glasača prednost ima IA, a na izborima se natječe sedam stranaka.

Među njima je i Partii Naleraq, mlađi partner u vladajućoj koaliciji, stranka koja poziva na ubrzavanje stjecanja neovisnosti, što želi i novoosnovana Nunatta Qitornai koja se odvojila od Siumuta.

Na izbore izlazi i konzervativna stranka Atassut, socijalno-liberalni Demokrati i stranka Suradnje.

Grenland je 2009. stekao veću razinu samoupravljanja od Danske koja je i dalje zadužena za vanjske poslove, obranu i monetarni sustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara