Greška Vlade: Sporazum sa Slovencima ne može u Sabor

Greška Vlade: Sporazum sa Slovencima ne može u Sabor

Tekst: I.Ć.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"ZAKON o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora“ objavljen je u Narodnim novinama br 28 1996. godine. Jedino taj zakon vrlo jasno propisuje da je odluka o početku pregovora, sami pregovori i Potpisivanje međunarodnih ugovora u nadležnosti Vlade, a ne Sabora", tvrdi danas nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar na svom blogu.

Sabor samo radi političke zaštite

Naime, Lesar piše kako se odluka o sporazumu o arbitraži sa Slovenijom nije trebala naći su Saboru jer je riječ o međunarodnom ugovoru pretpostavljajući kako se Kosor odlučila na Sabor samo kako bi imala političku zaštitu u slučaju da baš sve i ne bude kako treba te da dođe u opasnost kako svojevremeno Ivica Račan zbog sporazuma s Drnovšekom.

"Zakon jasno utvrđuje i to da Sabor potvrđuje one međunarodne ugovore koji traže donošenje ili izmjenu (postojećeg) zakona, međunarodne ugovore vojne ili političke naravi i međunarodne ugovore koji financijski obvezuju Hrvatsku (članak 18). Dakle, Vlada pregovara i potpisuje a Sabor potvrđuje međunarodne ugovore! Zašto je onda Jadranka Kosor zatražila suglasnost Sabora za potpis ugovora? Da se politički zaštiti. Da ne prođe kao Ivica Račan zbog parafiranja sporazuma s Drnovšekom . Da može odgovornost prebaciti na Sabor. Bez obzira kakva odluka Sabora bila", tvrdi na svom blogu Lesar dodajući da Sabor nije u ovom konkretnom slučaju ovlašten davati suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenje, preporuka i zaključak ali ne i odluka

Sabor može donijeti, tvrdi Lesar, "mišljenje", "preporuku", "zaključak", ali ne i Odluku o davanju suglasnosti kao pravni akt. Dokaz za tu tvrdnju je i činjenica da u preambuli predložene odluke Sporazuma sa Slovencima nije navedena ni jedna odredba Ustava ili nekog zakona iz koje Sabor crpi ovlasti za ovu odluku.

"Ako ova odluka nije pravni akt, može se usvojiti većinom prisutnih, s teoretski minimalni 39 glasova. A kada taj isti Sporazum ponovno dođe na dnevni red, tretirati će se kao međunarodni ugovor i za potvrdu treba većinu ukupnog broja, minimalni 77 glasa. Osim ako se neće tretirati kao odluka o promjeni granica s pozivom na članke 8. I 82. Ustava za koju se traži dvotrećinska većina. A ja pak smatram da Sabor o ovom sporazumu prije potvrde (ratifikacije) mora raspisati referendum", zaključuje na kraju bloga zastupnik Lesar.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara