Greta Thunberg u Švicarskoj: Ništa nismo napravili u vezi klimatskih promjena

Greta Thunberg u Švicarskoj: Ništa nismo napravili u vezi klimatskih promjena
Screenshot: YouTube/WEF

GRETA THUNBERG, svjetski poznata aktivistkinja koja se bori protiv klimatskih promjena, održala je danas govor na godišnjem okupljanju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji se održava u Davosu, u Švicarskoj.

Greta je najmlađa sudionica Svjetskog ekonomskog foruma u povijesti. Tema ovogodišnjeg sastanka jest kako poslovne inicijative za zaštitu okoliša, dokvalifikacija zaposlenika i ulaganje u obnovljive izvore energije pomažu u postizanju boljih globalnih životnih uvjeta.

Na panelu će sudjelovati i američki predsjednik Donald Trump koji je jutros stigao avionom u Švicarsku. Njegov govor bi trebao početi u 11:30 sati.

"Moramo početi slušati znanost"

Panel, odnosno organizirana javna rasprava, započeo je puštanjem kratkog filma o novom valu mladih klimatskih aktivista širom svijeta. Greta je nakon toga ispričala neke informacije o nevjerojatnih 18 mjeseci svojeg aktivizma i borbe protiv klimatskih promjena, piše The Guardian.

"Dogodilo se puno toga što nitko nije mogao predvidjeti, što je pokrenulo ovaj pokret. U tome nisam bila sama, puno mladih diljem svijeta sudjelovalo je u stvaranju ovog pokreta", rekla je Greta na panelu.

"No istodobno, nismo puno postigli jer su globalne emisije stakleničkih plinova još uvijek u porastu. Moramo početi slušati znanost i tretirati ovu kao ozbiljnu krizu. Ako klimatske promjene ne tretiramo kao krizu, nećemo moći riješiti problem", dodala je.

Upozorila da nam nije ostalo puno vremena

Uz nju su na panelu sudjelovali i drugi mladi aktivisti: Salvador Gmez-Colon, 16-godišnji klimatski aktivist iz Portorika, Natasha Wang Mwansa, 18-godišnja aktivistkinja iz Zambije i Autumn Peltier, 15-godišnja aktivistkinja iz Kanade.

Iz publike su nakon njihovih govora krenula razna pitanja. Među njima je bilo pitanje je li mladi aktivisti imaju osjećaj da ih se dovoljno čuje.

Greta se na to nasmijala i rekla kako ona s time nema problema.

"Ne mogu se žaliti da me se ne čuje. Čuje me se cijelo vrijeme. Ali opet znanost nije u središtu razgovora, a treba bi biti“, kazala je.

Kada su upitali mlade aktiviste kako se nose s kritikama, Peltier je rekla kako ona i njezina majka dobivaju puno negativnih komentara, ali ih ignoriraju. Greta Thunberg odmahnula je na to pitanje i rekla kako umjesto odgovora želi pročitati jedan dio izvješća IPCC-a o klimatskim promjenama.

Pročitala je koliko nam je vremena preostalo ako želimo postići da se porast globalne temperature održi na ispod 1,5%.

"S današnjim razinama emisija, imamo nešto manje od osam godina. To nije nečije mišljenje, radi se o znanosti. Ponavljam te brojke gotovo u svakom govoru koji sam održala u posljednjih 18 mjeseci. Znam da ne želite izvještavati o tim brojkama, ali nastavit ću ih izgovarati dok to ne učinite", rekla je Thunberg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara