Grgić očitao bukvicu vijećnicima HRT-a: Vi ste u sukobu interesa!

Tekst: J. Šimac
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

SAGA o izboru glavnog ravnatelja HRT-a se nastavlja. Iako je bilo predviđeno danas obaviti razgovor sa 12 kandidata za tu funkciju, obavljena je tek polovica razgovora. Razlog tome je što se i ovaj put raspao kvorum Programskog vijeća HRT-a.

Kako se sklapaju ugovori na HRT-u?

Pokušavajući oslikati situaciju u kojoj se nalazi kandidat za glavnog ravnatelja Veljko Jančić, koji je optužen da je ugovore o plaćanju gotovih reportaža za Hrvatsku uživo naknadno sklapao, vijećnik Damir Grubiša je ispalio: "Ja sam malo uplašen jer svaki put nakon što nastupam na 3. programu HRT-a, ugovor dobijem naknadno. Hoću li i ja zbog toga biti kažnjen, hoće li netko dobiti otkaz?"

"Ovo je sukob interesa", dobacio je uto Grubiši Siniša Grgić te se demonstrativno ustao i nakratko napustio prostoriju. Negodovati je nastavio na hodniku HRT-a, sve do susreta s vijećnicom Anjom Šovagović Despot. Glumicu je potom također optužio za sukob interesa.

"Pa mislim, ja sam glumica, što bih ja trebala raditi", objašnjavala se Anja okupljenim novinarima. No, temperamentna glumica tu se ipak nije zaustavila već se uputila predsjedniku Vijeća HRT-a Zvonku Milasu te od njega zahtijevala hitnu raspravu o temi koju je otvorio Siniša Grgić. Šovagović-Despot zahtijevala je od Milasa raspravu na kojoj bi se utvrdilo tko je u sukobu interesa, a tko nije. Shvativši da se o tome ipak neće raspravljati, Anja je ubacila stvari u torbu i napustila sjednicu.

Zanimljivo je pritom istaknuti kako se na vijećnike obrušio upravo čovjek protiv kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo istražni zahtjev zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti na Otoku znanja.

Farkaš privukao pozornost vijećnika

Branimir Debeljak, Branimir Frakaš, Boris Gregorić, Veljko Jančić, Branimir Ježić i Zoran Kalinić danas su imali sreće te su uspjeli održati svoje prezentacije za nasljednika Vanje Sutlića. Najveću pozornost vijećnika pritom su privukli novinar vanjskopolitičke redakcije HTV-a Branimir Farkaš i nekadašnji direktor u Jadran filmu Boris Gregorić.

Farkaš bi od HRT-a htio napraviti regionalni BBC, a u organizaciju bi, kako je kazao, uveo 'kopernikanski obrat' te srezao broj urednika na HRT-u. Prijeko potrebnu uštedu u kući Farkaš bi proveo na razinama koje se ne diraju u kvalitetu programa, jer, kako je kazao, program je ono zbog čega građanin plaća pretplatu. Farkaš drži da budući glavni ravnatelj te kuće prvenstveno mora biti novinar koji bi digao razinu kvalitete programa, a tek onda menadžer koji upravlja poslovanje te kuće.

Gregoriću, pak, najviše na HRT-u smeta činjenica što se ne zna koji čovjek je za što točno odgovoran. "Kada se ne zna tko je za što odgovoran, onda nitko ni za što nije odgovoran", ustvrdio je Gregorić te dodao kako je HRT nefunkcionalan, kao i zgrada u koju je smješten.

Gregorić se također osvrnuo i na to na koji se način sklapaju poslovi i ugovori na HRT-u. "Nemoguće je da ulazi u program HRT-a nešto što nitko nije vidio ni provjerio kvalitetu materijala ili na način da se koga ucjenjuje u kući", zaključio je Gregorić dodajući kako je uvjeren da se na HRT-u vrlo jednostavno i vrlo brzo može doći do rezultata.

Jančić prvi put nakon 25 dana normalno ušao u kuću

Jedan od kandidata na 3., ponovljenom natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a bio je i Veljko Jančić. Nakon što je predstavio svoj program, vijećnika Hašima Bahtijarija zanimalo je je li Jančić i ovaj put imao problema s ulaskom u kuću. "Ovo je prvi put nakon 25 dana da sam normalno ušao u kuću", kazao je Jančić vijećnicima te im elaborirao svoj slučaj.

> Veljko Jančić: Žele me eliminirati iz utrke za glavnog ravnatelja i cenzurirati Hrvatsku uživo!

Jančić je ustvrdio kako on s v.d. glavnog ravnatelja Josipom Popovcem nije u privatnom sukobu, već se radi o sukobu dviju koncepcija. "Uostalom, da nisam ja dobio otkaz, dobio bi ga netko drugi", kazao je te upitao članove Programskog vijeća zašto o njegovu slučaju Vijeće nije raspravljalo. "Moj se slučaj predao i policiji a da me nitko na HRT-u nije ispitao o svemu", dodao je Jančić ističući i kako se njegovo ime vezano uz lažirane putne naloge pojavilo tri dana nakon što se natjecao za glavnog ravnatelja HRT-a.

Podsjetimo, v.d. ravnateljstvo HRT-a podnijelo je kaznenu prijavu protiv Jančića optužujući ga da je oštetio kuću za više od 15 tisuća kuna. No, isto se ravnateljstvo s više strana optužuje da je napad usmjeren na Jančića temeljen na želji da ga se eliminira iz utrke za glavnog ravnatelja HRT-a. Iz sindikata, ali i dio vijećnika Programskog vijeća i Jančićevih kolega s HRT-a, otkaz Veljku Jančiću proglasili su ilegalnim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara