Grlić Radman o predsjedanju EU: Krenuli smo s entuzijazmom

Grlić Radman o predsjedanju EU: Krenuli smo s entuzijazmom
Screenshot: N1

MINISTAR vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je na kraju predsjedanja Hrvatske EU govorio o onome što je u šestomjesečnom periodu postignuto. 

"Krenuli smo s velikim entuzijazmom. Nacionalna i sveučilišna knjižnica bila je spremna primiti sve europske dužnosnike, što se ostvarilo do 13 ožujka, kad je proglašena pandemija", rekao je Radman. 

Kao uspjehe predsjedanja izdvojio je promjenu poslovnika, tako da se odluke mogu donositi videokonferencijama i pisanim putem, a posebno odobrenje otvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Makedonijom. Priznao je da su se pritom u Zagrebu jako namučili.

Odnosi EU i Crne Gore

Kao zasluge Hrvatske naveo je i to što je EU za Crnu Goru dogovorila konsenzus za otvaranje osmog poglavlja, tržišno natjecanje. Rekao je da se pojedine zemlje regije nalaze u različitim fazama: Srbija i Crna Gora su već u pregovorima, "BiH je kompleksna, ima veliku podršku Hrvatske", Albanija i Sjeverna Makedonija trebaju započeti pristupne pregovore, Kosovo nije do kraja priznato.

Zaključio je o odnosima Hrvatske spram velikih sila - SAD-a, Rusije i Kine. 

"Mi smo opredijeljeni prema multilateralizmu i poštivanju ljudskih prava. Svjetski poredak je održiv isključivo tako da se poštuje međunarodno pravo, da se djeluje multilateralno", zaključio je Grlić Radman za N1, dodavši kako su Hrvatskoj partneri sve tri navedene zemlje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara