Grlić Radman: Sporazum Otvoreno nebo važan je za očuvanje sigurnosti

Grlić Radman: Sporazum Otvoreno nebo važan je za očuvanje sigurnosti
Foto: HINA

ŠEF hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da je sporazum Otvoreno nebo trenutno jedini pravno obvezujući dokument za kontrolu naoružanja i smatra zabrinjavajućim najavu izlaska SAD-a iz sporazuma zbog ruskog nepoštovanja odredbi.

"Izražavamo zabrinutost zbog želje SAD-a za izlaskom iz sporazuma, a u isto vrijeme razumijemo njihove argumente", rekao je u petak u NSK hrvatski ministar. 

Veleposlanici zemalja članica NATO-a pozvani su u petak na hitan sastanak nakon najave američkog povlačenja iz sporazuma Otvoreno nebo zbog ruskog nepoštovanja sporazuma.

Očuvanje sigurnosti

Grlić Radman istaknuo je da je cilj tog sporazuma očuvanje multilateralne suradnje i sigurnosti. 

Ministar kaže da iako sporazum "možda zahtijeva prilagodbu novim uvjetima, jedini je trenutno pravno obvezujući dokument za nadzor i kontrolu naoružanja".

Sporazum Otvoreno nebo potpisan je 1992., a njegova primjena je započela 2002. godine. Sporazum je potpisalo 35 zemalja, uključujući Hrvatsku, i on im omogućuje da nadlijeću teritorije zemalja potpisnica radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja.

Najavu povlačenja SAD-a oštro je kritizirala Moskva. 

"Povlačenje Sjedinjenih Država iz tog sporazuma ne predstavlja samo udarac u temelje europske sigurnosti nego i u instrumente postojeće vojne sigurnosti i bitne sigurnosne interese saveznika Sjedinjenih Država", izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara