Grmoja o Juriču: Osuđujemo govor mržnje, ali ne možemo zabraniti HDZ-u s kim će se družiti

Grmoja o Juriču: Osuđujemo govor mržnje, ali ne možemo zabraniti HDZ-u s kim će se družiti

Screenshot: Youtube

SRAMOTNE izjave Marka Juriča izrečene u njegovoj emisiji Markov trg na Z1 televiziji sablaznile su javnost, a javnu potporu dao mu je samo još jedan dobro poznati ultradesničar Velimir Bujanec, rado viđen gost na HDZ-ovim domjencima i predizbornim skupovima.

Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj već je drugi puta poručio svojim sugrađanima sljedeće: "Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini".

Nakon što ga je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo koje je izjavilo kako je riječ o "eklatantnom govoru mržnje i opasnoj provokaciji koja može imati posljedice po sigurnost građana Zagreba i svih njegovih posjetitelja, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo i vjersku opredijeljenost", dobili smo i priopćenje Z1 televizije.

Z1 se pokušao opravdati

U njemu se pokušavaju ograditi, ali isto tako proizlazi da se neće miješati u novinarske slobode, iako je jasno da se ovdje radi o očitom i više nego jasnom govoru mržnje.

"Emisija "Markov trg" urednika i voditelja Marka Juriča Z1 televizija emitirao kao proizvod vanjske produkcije, a Marko Jurič kao i ostali suradnici Z1 televizije imaju novinarsku i uredničku slobodu i odgovornost te različita mišljenja s kojima se kao televizija nužno ne slažemo uvijek.

Z1 televizija vjeruje u mjerodavne institucije Republike Hrvatske koje brinu da se pri novinarskim slobodama i različitostima mišljenja poštuju pozitivni zakonski propisi te ćemo njihov sud u ovom slučaju u cijelosti i sa zadovoljstvom prihvatiti", stoji u potpisu Maje Šudić, glavne i odgovorne urednice Z1 televizije.

Pokušali smo doći do komentara iz redova HDZ-a, no nitko nam se nije javljao na telefon pa tako ni glasnogovornik stranke Ivan Jabuka.

"Oni su rado viđeni gosti u političkim elitama pa misle da im je sve dopušteno"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, bivša članica te stranke i ujedno bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je izjave Marka Juriča koje smatra ne samo vraćanjem unatrag, nego i puštanjem duhova iz boce.

"U smislu dostignutih standarda oko ulaska u EU kad smo ušli u taj civilizacijski krug kojem pripadamo, mislim da neki duhovi smatraju kako su pušteni iz boca i misle da su dobili ovlaštenje da rade što hoće. To je osobito prisutno u elektroničkim medijima. Čudi da nije promptno reagiralo Vijeće za elektroničke medije. Zašto su Vijeća uvijek tako suzdržana ja ne znam. Ima slučajeva i kao što je ovaj u kojem bi trebao reagirati i DORH po službenoj dužnosti. Ovo su ljudi koji su očito rado viđeni prijatelji i gosti u određenim krugovima političke elite pa misle da je njihovo vrijeme došlo", kazala je Kosor.

MOST osudio govor mržnje

Glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja rekao je kako MOST osuđuje govor mržnje i šovinizam.

"Svaki normalan čovjek zna da to nije u redu i ne bi mu trebalo davati prostora u medijima, no na žalost taj čovjek ima svoju emisiju", rekao je Grmoja.

Na pitanje kako komentira Bujanca koji je odmah nakon objave sramotnih izjava dao potporu Juriču, a dobro je poznato i kakve stavove zastupa sam Bujanec inače blizak HDZ-u koji je MOST-ov koalicijski partner, kazao je kako ne mogu zabraniti s kim će se HDZ družiti.

"Ponašanje Bujanca i Juriča nije prihvatljivo, no mi ne možemo zabraniti s kim će HDZ biti prijatelj. Ne možemo ništa zabranjivati drugoj strani, jedino smo uspjeli utjecali tko će biti premijer i ministri nove Vlade. Inače generalno smatramo da se takve priče trebaju zaustaviti i da se svaki takav govor mržnje osudi", rekao je Grmoja.

SDP-ov Peđa Grbin osudio je Juričeve izjave.

"To je zastrašujuće i sramotno. Vidi se gdje nas je Karamarkova retorika dovela", kazao je Grbin za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara