NOVI INCIDENT U SABORU

Grmoja: Plenković je fizički krenuo prema meni

Grmoja: Plenković je fizički krenuo prema meni
Foto: Facebook/Branimir Bunjac

ZASTUPNIK Mosta Nikola Grmoja tvrdi da je Plenković u saboru fizički krenuo na njega. 

Grmojine tvrdnje potvrdili su nezavisni zastupnik Bojan Glavašević i zastupnik Živog zida Branimir Bunjac. Na slici koju je objavio Bunjac vidi se da više zastupnika stoji pred Plenkovićem, a vide se i Plenkovićevi tjelohranitelji i saborska straža.

Grmoja je za Index ispričao što se dogodilo u sabornici. 

"Ja sam postavio pitanje premijeru o tome da Srbija otvara poglavlja i da je Hrvatska ne blokira. Ja sam rekao da ministrica ne saziva povjerenstvo koje se mora sastajati da se vidi što Srbija radi po pitanju nestalih i drugih pitanja. Rekao sam mu da ministrica radi u korist Srbije ako ne saziva povjerenstvo. Premijer je vrlo agresivno reagirao i dobacio je da je to što govorim jadno. Ja sam tražio zaštitu predsjednika sabora. Rekao sam da ako on ne reagira, da to znači da i on radi za srpske interese. On je u tom trenutku meni počeo vikati da sam jadan. Atmosfera se u saboru potpuno usijala. Jandroković je u tom trenutku prekinuo sjednicu.

HDZ-ovci su nam dobacivali. Dobacili su nešto Ines Strenji što se javlja, što je ona učinila za Hrvatsku. Ja sam rekao da je ona bila na ratištu za razliku od njega i anemičnog. On je krenuo fizički prema meni vrlo agresivno. Ja sam ostao stajati jer nisam nikad Plenkovića vidio u tom izdanju. Ja sam se pitao što napraviti. Treba braniti sebe, a on je ipak premijer. Nisam se uopće snašao. Mislim da ga je kolega Bulj zaustavljao. Zaustavili su ga i drugi zastupnici, Bulj zna koji su. On ih je u nekoliko navrata pokušao zaobići i probiti se do mene. Premijer je fizički krenuo prema meni. Nisam prozivao nikoga na temelju nacionalnosti nego sam samo rekao da premijer ne štiti hrvatske interese", rekao je za Index Grmoja. 

Sve je u razgovoru za Index potvrdio i nezavisni zastupnik Bojan Glavašević.

"To je bila rasprava o godišnjim izvješćima sa sastanaka Europskog vijeća. To je točka na kojom inače ima deset zastupnika. Plenković je eskalirao cijelu stvar. Grmoja je predbacio da nisu blokirali Srbiju, rekao je da su Plenković i Pejčinović Burić izdajice i da rade za srpske interese. Nazvao ga je anemičnim. Plenković je krenuo prema Grmoji. Miro Bulj ih je razdvajao", ispričao je za Index Glavašević.

Video: Grmoja se htio fizički obračunati sa mnom

Grmoja u saboru isprovocirao Plenkovića pa Jandroković sazvao pauzu

Događaju je prethodilo prepucavanje u saboru. Nikola Grmoja je imao riječ i bio je vrlo oštar prema premijeru. Grmoja je, naime, prozvao Plenkovića i njegovu vladu jer ne čini ništa po pitanju neriješenih problema sa Srbijom. Grmoja spočitava Plenkoviću da hrvatska vlada dopušta Srbiji da nastavlja svoje pregovore s EU, bez obzira na brojna neriješena pitanja. Zbog toga mu je kazao da radi za srpske interese.

"Poštovani predsjedniče, u stanci sam iznio da je Srbija otvorila nova poglavlja, da Hrvatska ništa nije učinila po tom pitanju. Vaša ministrica krši odluku vlade i ne saziva povjerenstvo, a naši logoraši sami dižu tužbe protiv Srbije. Isto tako, Srbija ne dostavlja, odnosno skriva informacije o nestalima. Mene zanima da bi bilo dobro radi javnosti, možda imamo neke koristi od toga", govorio je Grmoja.

Plenković mu je odgovorio da bi "radi higijene" trebao prestati govoriti da hrvatski ministri djeluju u interesu Srbije.

"Djelujete jadno", rekao je Plenković.

"To je jedna razina koja je toliko jadna da mi je žao komentirati, to nije dobro za vas, budite kreativni, ne jadni", rekao je Plenković Grmoji.

Grmoja mu je odgovorio.

"Premijer je vidno nervozan. Govorite mi da su moji istupi jadni. Nemate nikakvo to pravo. Ja sam obrazložio jasno da ministrica krši odluku vlade, a Hvidra je podigla prijavu protiv ministrice", govorio je Grmoja.

"Nemojte biti nervozni kad vas se prokaže", govorio je Grmoja.

Jandroković ih je smirivao. Grmoji je kazao da su teške optužbe da hrvatska ministrica radi za interese Srbije.

"To je teška optužba", rekao je Jandroković.

No riječ je opet uzeo Grmoja.

"Ja sam iznio političku kvalifikaciju i iza nje stojim. Nikoga nisam vrijeđao, bio sam jako pristojan. A predsjednik vlade je vidno nervozan jer sam ga razotkrio da radi za srpske interese. On je reagirao i rekao da sam jadan. Premijer radi za srpske interese", rekao je Grmoja.

"Iznosite teške optužbe, to morate dobro argumentirati, prestanite klevetati", rekao je Jandroković koji je sazvao pauzu.

"Ja sam izabran da štitim interese građana", vikao je Grmoja.

Jandroković je sazvao stanku.

Bunjac objavio sliku

"HDZ ovci hoće tući zastupnike oporbe jer briselski činovnik ne može podnijeti kritiku rada svoje vlade", napisao je Branimir Bunjac iz Živog zida koji je objavio fotografiju gužve u saboru.

O incidentu se na Twitteru među prvima oglasio i Bojan Glavašević koji nam je naknadno ispričao što se dogodilo.

"Skoro fizički obracun Plenkovića i Grmoje maloprije. Ovo je dno dna. A trenutak ranije Plenković rekao da neće dozvoliti da stvari eskaliraju u nasilje, i onda on krene na Grmoju. Koja kaljuža je ovaj saziv Sabora... Hrvatska je zaslužila bolje", napisao je Glavašević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara