Grubiša: Odlazak SKH generacije "Bakarićevaca"

POLITIČKI analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Damir Grubiša, izjavio je za Index da je odlaskom Račana označen odlazak generacije bivšeg Saveza komunista Hrvatske koju je on utjelovljavao, takozvanih "Bakarićevaca".

"Neće to više biti isti SDP. Račanova generacija je znala lobirati i činiti kadrovsku pustoš, po modelu funkcioniranja unutar SKH. Sad je na redu obnova, a hoće li ona biti  u vidu socijaldemokratske stranke ili ne, to ćemo vidjeti kada se sazna novi poredak vodećih ljudi i program", tvrdi Grubiša, i napominje da se još ne može sa sigurnošću reći na koji će način biti imenovani Račanovi nasljednici.

"SDP nema preciznih statutarnih odredbi o odabiru nasljednika u ovakvoj situaciji, tako da ne znam hoće li to biti kao u SKH kada je stranačka partijska baza predlagala kandidate ili će to činiti Glavni odbor stranke. Čeka ih sada borba između pojedinih frakcija. Hoće li na čelo doći inkubent Željka Antunović ili će neki nimalo manje vrijedni kandidati u obzir, to će oni sami odrediti", rekao je profesor FPZ-a.

"Ulogu u imenovanju nasljednika mogla bi odigrati zagrebačka i riječka jedinica SDP-a", kaže Grubiša, te nastavlja da je "Zagreb nedvojbeno najjače uporište SDP-a, ali je upitno hoće li se tu istaknuti kandidatura gradonačelnika Milana Bandića s njegovim vrlo osobnim stilom. Ne vjerujem da će Rijeka davati svoje kandidate, nego će najvjerojatnije dati podršku Željki Antunović koja nudi kontinuitet rada stranke Račan poslije Račana", prognozira profesor Grubiša.

On kaže da sumnja da će frakcijska borba unutar SDP-a nalikovati na onu kakvu je proživljavao HDZ nakon smrti Franje Tuđmana, te da su znakovi raspada puno manji nego u njihovom slučaju zbog naravi i orijentacije SDP-a prema europskim socijaldemokracijama.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara