GRUBIŠNO POLJE: OTVORENA NOVA TVORNICA ULJA

U Grubišnom Polju otvorena je danas nova prešaonica ulja, Tvornice ulja ABN iz Zagreba. L

Riječ je o postrojenju njemačke proizvodnje u koje je uloženo 10 milijuna kuna od kojih je 25 posto novac ABN-a, a 75 posto kredit.

Kapacitet novoga postrojenja je 15 tona ulja na dan, a preseljenjem postojeće prešaonice ulja iz Zagreba, u Grubišnom Polju na dan će se proizvoditi 27 tona ulja, rekao je direktor ABN-a Anto Bojić.

Naglasio je da je riječ o tvornici s najsuvremenijom tehnologijom hladnog prešanja i fizikalno rafiniranog jestivog ulja, jedinoj u ovom dijelu Europe.

Dodao je kako se otvaranjem uljare na području Grubišnog Polja višestruko povećao broj proizvođača uljane repice koji su ugovorili proizvodnju s ABN-om, a ove jeseni njihov će se broj, rekao je Bojić, također višestruko povećati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je ABN-a zauzeti 25 posto hrvatskog tržišta uljem, a nakon završetka cijelog ulaganja očekuje se proizvodnja ulja od devet milijuna litara na godinu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miroslav Pažur rekao je kako je otvorenje ovakve tvornice bitno za hrvatski agrar kojemu nedostaju prerađivački kapacitet. Osim toga, otvorenje tvornice ulja u Grubišnom Polju potaknulo je u tom kraju proizvodnju uljane repice što je također dobro jer, rekao je Pažur, Hrvatskoj nedostaju industrijske agrarne kulture.

Ocijenio je da je otvorenje uljare dobro i za proizvođače uljane repice i suncokreta jer Tvornica ulja "Zvijezda" dobiva konkurenciju pa će kooperanti moći birati komu će prodavati uljarice.

(Hina) skap sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara