Grupacija marina pri HGK-u: U marinama cijene skuplje od 6 do 25 posto

CIJENE usluga u hrvatskim marinama ove će turističke sezone biti veće za šest do 25 posto, pri čemu se planira povećanje fizičkog prometa za tri do 20 posto te financijskog prometa za 1,5 do 20 posto, najavila je danas Grupacija marina Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori na sjednici održanoj u Ičićima.

Za pripremu sezone izdvojit će se ukupno 74 milijuna kuna, a kapaciteti će biti veći za oko 700 vezova i 350 kopnenih mjesta za plovila.

Sudionici sjednice izvješćeni su da se Udruženje nautičkog turizma očitovalo na nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Udruženje smatra da tim zakonom treba osigurati sustav upravljanja i koncesija koji će privući ulagače, osigurati njihova ulaganja i omogućiti im hipoteku na nekretnine. K tome, traže da se pojam luke i luke posebne namjene detaljno odredi.

Govoreći o privremenom uvoza plovila pod stranom zastavom direktor ACI-ja Nikša Marušić je kazao da je taj postupak previše složen. Marine moraju carinarnicama podnijeti zahtjev za čuvanje takvog plovila, a ako vlasnik plovila ne plati carinu taj je dug obvezna nadoknaditi marina, pojasnio je.

Tonka Jokić iz središnjeg ureda Carinske uprave kazala je da su nakon nestanka plovila koje je pod carinskim nadzorom u marini carinski dug također obvezne nadoknaditi marine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodala je da će Carinska uprava pojačati nadzor uvoza dodatne brodske opreme i rezervnih djelova kako bi spriječila da se njima trguje.

Predstavnici marina, HGK-e i carinske uprave zaključili su da će o tzv. carinskom dugu ponovno raspraviti na sastanku u Zagrebu.

Predstavnici Grupacije marina sudjelovat će na Prvom kongresu marina Mediterana u Nici od 25. do 27 rujna. Udruženje nautičkog turizma sudjelovalo je ove godine na 7 europskih nautičkih sajmova, a do kraja godine bit će na još tri sajma, rečeno je na sjednici.

U 74 hrvatske luke i marine s 13.878 vezova u 2002. je bilo 11.174 plovila ili 1,6 posto više nego 2001. Ostvaren je ukupni prihod od 228,2 milijuna kn ili 17 posto više nego 2001. Vez u moru koristilo je 91,1 plovila, a mjesto na kopnu 8,9 plovila. Najviše je bilo austrijskih, njemačkih i hrvatskih plovila.

(Hina) hšup ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara