Gruzija na rubu građanskog rata

Gruzija na rubu građanskog rata

PREDSJEDNIK Gruzije Shevardnadze proglasio je izvanredno stanje u državi nakon što su pristalice opozicije upale u parlament i proglasile "baršunastu revoluciju".

Shevardnadze, koji se prema Interfaxu u ovim trenucima nalazi u svojoj rezidenciji u Tbilisiju, naredio je ministarstvima obrane i unutarnjih poslova da "uvedu red" u roku od 48 sati.

Prosvjednici od Shevardnadzea traže odstupanje i poništavanje izbora, koje smatraju namještenima. Shevardnadze je odbio odstupiti.

Nina Burjanadze, koja bi kao glasnogovrnica parlamenta prema Ustavu preuzela predsjedničke ovlasti u slučaju Shevardnadzeovog odstupanja, proglasila se predsjednicom, i pozvala vojsku da ne intervenira.

Demonstracije na ulicama glavnog grada Gruzije Tbilisija i dalje su u tijeku.

Opozicija preuzela zgradu parlamenta usred Shevardnadzeovog obraćanja parlamentu

Vođa najjače opozicijske stranke Mikhail Saakashvili s desecima pristalica upao je u državni parlament za vrijeme Shevardnadzeovog obraćanja novom sazivu parlamenta, izabranom na nedavno održanim kontroverznim izborima, koje opozicija smatra namještenima, a međunarodna zajednica neregularnima.

Shevardnadze je napustio je parlament u pratnji naoružanih tjelohranitelja. Shevardnadze je u automobilu napustio mjesto događaja.

Prisutni policajci odbacili su oružje i pozdravili opoziciju. "U tijeku je baršunasta revolucija. Mi smo protiv nasilja" - izjavio je Saakashvili. Saakashvili je također rekao kako ne želi da bude ljudskih žrtava, kako ne želi da se prolijeva krv kao u vrijeme građanskog rata početkom devedesetih.

Iako za sada nema žrtava, a vođa opozicije inzistira na revoluciji bez prolijevanja krvi, analitičari upozoravaju kako je Gruzija sada na rubu građanskog rata.

Shevardzandze je ranije prosvjednike nazvao "ljudima koji imaju godina kao njegovi unuci". "Ja se njih ne bojim. Bit ću predsjednik do kraja mandata 2005." - izjavio je tada Shevardnadze.

"Pokušavali smo mirnim putem dva tjedna Shevardnadzeu objasniti da nećemo prihvatiti novi sastav vlade. On nas nije slušao, nije slušao glas međunarodne zajednice. Do ovoga je moralo doći, Shevardnadze je sam odgovoran." - izjavila je glasnogovornica parlamenta.

Shevardnadze naredio ministarstvima obrane i unutarnjih poslova da "uvedu red"

"Ovo je pokušaj državnog udara i pokušaja svrgavanja predsjednika s vlasti. Ne mogu problem riješiti ni na jedan drugi način. Proglašavam izvanredno stanje. To je posebna odredba, a provest će je ministarstvo obrane i ministarstvo unutarnjih poslova. Namjeravamo uspostaviti red", kazao je predsjednik novinarima.

U priopćenju press službe ureda predsjednika stoji kako je "oružani napad na predsjednika završio bez ljudskih žrtava. Predsjednik Ševardnadze je živ", kaže se u priopćenju.


Nino Burdžanadze preuzela dužnost predsjenice


Vođa gruzijske oporbe Mihail Sakašvili u subotu navečer je u glavnome gruzijskom gradu izvijestio kako će od sada funkciju predsjednice države privremeno obnašati dosadašnja predsjednica parlamenta Nino Burdžanadze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se novinarima u zgradi parlamenta, Sakašvili je rekao kako "u skladu s ustavom, od sada dužnost privremene predsjednice obnaša Nino Burdžanadze".

"Ona će biti na toj funkciji do održavanja novih parlamentarnih i predsjedničkih izbora", izvijestio je Sakašvili.

Informaciju je potvrdila i Budžanadze. "Ja, kao predsjednica gruzijskog parlamenta, u skladu s ustavom preuzimam predsjedničku funkciju do daljnjega", kazala je novinarima.

Gruzijski predsjednik Eduard Ševardnadze proglasio je izvanredno stanje u zemlji, nakon što je oporba preuzela nadzor nad zgradom parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara