Gruzija ponudila odmetnutoj Abhaziji "sporazum o podjeli vlasti"

PREDSJEDNIK Gruzije Mihail Saakašvili je vlastima odmetnute gruzijske oblasti i samoproglašene države Abhazije ponudio sporazum o reintegraciji.

Prema tom prijedlogu Abhazija - koja od 1993. godine funkcionira kao de facto nezavisna država -  bi odustala od traženja međunarodnog priznanja i priznala gruzijski suverenitet. U zamjenu bi Abhazi imali garantirano mjesto potpredsjednika gruzijske države, obveznu kvotu zastupnika u parlamentu, a njihovo područje status slobodne trgovinske zone. Sadašnji abhaški carinski i sigurnosni organi bi se integrirali u gruzijski upravni sustav, a Abhazija bi imala "potpunu autonomiju".

Pitanje Abhazije, kao i Južne Osetije, postalo je izuzetno osjetljivo za Gruziju zbog priznanja nezavisnosti Kosova, kao i predstojećeg samita NATO-a na kojem se očekuje da bi ta bivša sovjetska republika mogla dobiti akcijski plan za pristupanje tom savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako SAD i EU čvrsto inzistiraju teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije, te iako se Saakašvili smatra najpouzdanijim američkim saveznikom na području bivšeg SSSR-a, dio članica NATO-a nije sklon žuriti s primanjem Gruzije upravo zbog neraščišćenih teritorijalnih pitanja koji bi njene unutarnje sukobe mogao načiniti problemom za sve njene buduće saveznike. Dodatni je problem i taj što su i Abhazija i Južna Osetija pod zaštitom Rusije, pa se već neko vrijeme špekulira kako bi Moskva na zapadno priznanje Kosova mogla odgovoriti priznanjem tih područja, a sličan prijedlog je Kremlju uputila i Duma.

Sergej Šamba, ministar vanjskih poslova Abhazije, je, pak odbacio Saakašvilijev prijedlog ustvrdivši kako se stanovništvo Abhazije na referendumu odlučilo za nezavisnost.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara