Gruzija: pronađena ručna bomba dok je Bush bio za govornicom

Gruzijski šef Vijeća sigurnosti potvrdio je u srijedu da je nedaleko od govornice za kojom je u utorak američki predsjednik George W. Bush držao govor pred više desetaka tisuća ljudi u Tbilisiju, pronađena ručna bomba.

"Ručna bomba, po svoj prilici sovjetske proizvodnje, pronađena je 50 metara od govornice u trenutku dok su dvojica predsjednika (Bush i njegov gruzijski kolega Mihail Saakašvili) bili tamo", rekao je dužnosnik Guela Bežuašvili za gruzijsku televiziju.

Bomba je bila "bez upaljača" i "nije bila pogubna", dodao je Bežuašvili, napominjući da nije bila "bačena", već ju je na tlu pronašao pripadnik gruzijske sigurnosne službe.

"Oni koji su je donijeli zacijelo su htjeli uplašiti ljude i privući pozornost glasila. Očito su u tome uspjeli, budući da sam tu", pred tv-kamerama, istaknuo je dužnosnik dodajući da sigurnosne službe dviju zemalja trenutno istražuju izgred, a zaključak će objaviti po završetku istrage.

Službe zadužene za sigurnost američkog predsjednika izjavile su nekoliko sati ranije da je naprava, vjerojatno ručna bomba "bačena" na Busha tijekom njegova posjeta Tbilisuju, dodajući da su ih o tomu izvijestile gruzijske vlasti nakon odlaska iz Gruzije.

Televizija NBC usto je izjavila da je iz naprave izvađen upaljač, ali nije eksplodirala.

Bush je u utorak održao govor pred više desetaka tisuća razdraganih Gruzijaca okupljenih na Trgu slobode u Tbilisiju. Bio je to prvi posjet jednog američkog presjednika na dužnosti nekoj kavkaskoj zemlji.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara