Gruzijska "Oluja": Glavni grad odmetnute pokrajine pred padom?

Gruzijska "Oluja": Glavni grad odmetnute pokrajine pred padom?

BBC javlja kako su gruzijske vojne i policijske noći tijekom noći u žestokim borbama uspjele opkoliti Cvinhali, glavni grad odmetnute proruske pokrajine Južne Osetije.

Borbe su se nastavile iako je jučer kasno navečer uz međunarodno posredovanje dogovoreno primirje, između južnoosetijskih i gruzijskih snaga.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je, pak, jutros na državnom radiju i televiziji proglasio "opću mobilizaciju" svih gruzijskih snaga. Pretpostavlja se da će pod oružje biti pozvano čak 100.000 rezervista.

Temur Jakobašvili, gruzijski ministar za ponovno ujedinjenje, je izjavio kako su gruzijske snage uspjele ovladati "većinom naselja i gradova" odmetnute pokrajine. Također je izjavio kako se u Cvinhaliju vode "ulične borbe", ali je osporio navode da je grad bombardiran.

Gruzijski ministar Lado Gurgenidze je prije toga izjavio da borbe "neće stati dok se ne postigne trajni mir", odnosno dok ne "nestane zločinački režim" proruskih separatista iz Južne Osetije, a Gruzija ne ostvari suverenitet na svojim međunarodno priznatim granicama.

Južna Osetija se, slično kao i Abhazija na sjeverozapadu Gruzije, de facto odcijepila od bivše sovjetske republike nakon krvavog rata i etničkog čišćenja početkom 1990-ih. Međunarodna zajednica, međutim nikada nije priznala njihovu nezavisnost, što uključuje i Rusiju usprkos toga što Kremlj ne krije simpatije za separatiste.

Zapadno priznanje nezavisnosti Kosova je, pak, aktualiziralo pitanje Abhazije i Južne Osetije, ali je Gruzija u nastojanju da ostvari teritorijalnu cjelovitost primila snažnu političku podršku EU i više nego izdašnu vojnu pomoć SAD. Proamerički predsjednik Mihail Saakašvili, koji je na vlast došao 2003. godine u tzv. Revoluciji ruža, nikad nije krio da problem separatističkih pokrajina namjerava riješiti vojnim putem te da očekuje da Rusija tome, usprkos prijetnjama vojnomintervencijom u svrhu "zaštite svojih građana", neće stati na kraj.

Ako je suditi po današnjim BBC-jevim izvještajima, koji se temelje na gruzijskim vojnim priopćenjima, ta je procjena bila ispravna.

Ukoliko bi Cvinhali pao, očekuje se masovni zbjeg Oseta preko granice u Sjevernu Osetiju, republike koja se nalazi unutar Ruske Federacije. Nekoliko stotina civila je već evakuirano nakon što su sela u blizini Cvinhalija, kao i glavni grad, već tjednima bili pod snajperskom i minobacačkom vatrom.

Cvinhali "u ruševinama", Gruzijci nude 35 milijuna dolara za obnovu

Prema navodima južnoosetijske vlade, gruzijske snage su jedno od sela u blizini Cvinhalija napali zrakoplovima tipa Suhoj-25, dok je sam Cvinhali preko noći bio izložen žestokom bombardiranju projektilima "Grad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi se kako je središte grada "potpuno uništeno", a da je izgorjela zgrada parlamenta samoproglašene države.

Gruzijska vlada je izdala proglas u kojem svim "separatističkim pobunjenicima" nudi amnestiju ukoliko polože oružje i priznaju svoju legitimno i međunarodno priznatu vladu. Stanovništvu Južne Osetije je također obećana pomoć u obnovi zgrada i infrastrukture uništene u sukobu, a koja bi trebala iznositi 35 milijuna dolara.

Dopisnik televizije Russia Today jutros javlja kako je nekadašnju crtu razdvajanja s Južnom Osetijom prešla najmanje "jedna divizija gruzijskog pješaštva" i preko 22 tenka. Kolona se zaustavila pred Cvinhalijem, odakle se čuju zvuci eksplozija.

Isti dopisnik citira i pripadnike ruskih mirovnih snaga - koje su tamo raspoređene od 1994. godine - a koji tvrde da su njihovi položaji bili bombardirani od strane Gruzijaca. Navodno među ruskim mirovnjacima ima mrtvih i ranjenih.

Oštre ruske reakcije zasad nema

Vitalij Čurkin, veleposlanik Rusije u UN, akcije Gruzije je nazvao "izdajničkim", ali rezolucija Vijeća sigurnosti nije izglasana zbog protivljenja zapadnih država.

Kremlj je, pak, priopćio da je predsjednik Dmitrij Medvjedev održao sastanak s najbližim suradnicima kako bi se pronašlo rješenje za ovu krizu. Navodi se kako postoji mogućnost da Rusija na gruzijski napad odgovori "recipročnim mjerama".

Premijer Vladimir Putin se, pak, nalazi u Pekingu gdje će sudjelovati na otvaranju Olimpijade, a vjeruje se da će se susresti s američkim predsjednikom Bushom i pokušati pronaći diplomatsko rješenje krize.

Eduard Kokoiti, predsjednik Južne Osetije, izjavio je kako njegove snage još uvijek drže Cvinhali. U međuvremenu su počeli pristizati izvještaji o tome kako su na teritorij Južne Osetije ušle stotine dragovoljaca iz Rusije i Abhazije kako bi pokušali spasiti Južnu Osetiju od toga da postane kavkaski ekvivalent "Krajine".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara